Όλοι μετρούν τα κουκιά

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός θεωρείται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, εν τούτοις στο Μαξίμου εξακολουθούν να μετρούν τα κουκιά για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα έλεγαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, τότε πολύ πιο εύκολα θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα θελήσουν να εκλέξουν τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Χαρακτηριστικό του πόσο άσχημα εξελίσσονται τα πράγματα είναι και τα όσα σχολιάζει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και αναμεταδίδει η Deutsche Welle: «Οι πρόσφατοι πολιτικοί χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού μεθερμηνεύονται ως κινήσεις απελπισίας, που στο τέλος δεν πρόκειται να δώσουν ώθηση ούτε στο συντηρητικό του κόμμα, ούτε στην ίδια την Ελλάδα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Ο Σαμαράς ήθελε να αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του με την πρόωρη αποδέσμευση από το πρόγραμμα εξυγίανσης που επιτηρείται από την τρόικα. Ήλπιζε σε εκφράσεις συμπάθειας, που τις έχει απόλυτα ανάγκη εν όψει πιθανών πρόωρων εκλογών, εάν απελευθέρωνε τη χώρα του από τους ελεγκτές και κατέφευγε νωρίτερα στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας του με φρέσκο χρήμα. Όμως αυτή η συμβολική κίνηση εθνικής υπερηφάνειας έχει μετατραπεί σε παταγώδη αποτυχία», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Στην Αθήνα, βέβαια, δεν δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια των Γερμανών δημοσιογράφων και εκτιμούν πως ίσως και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα δώσουν τη θετική τους ψήφο σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού όλο το προηγούμενο διάστημα, στο κυνήγι των «180 ναι», έχουν προσεγγίσει τους ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν παραδώσει στον Αντ. Σαμαρά μια πρώτη χαρτογράφηση των προθέσεών τους.

Αυτή τη στιγμή στη Βουλή υπάρχουν δύο ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών, οι 16 Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και οι 7 Ανεξάρτητοι. Με τη Νέα Δημοκρατία να αριθμεί 127 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 28, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13 και η ΔΗΜ.ΑΡ. 10, η πρώτη χαρτογράφηση, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 174-175 «ναι». Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος αριθμός, ειδικά στην περίπτωση που το κλίμα στην οικονομία βελτιωθεί, είναι πολύ πιθανό στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία να προκύψει ο μαγικός αριθμός 180!

Πολύ κοντά στο «ναι» φέρονται να είναι οι προερχόμενοι από την Κεντροδεξιά Β. Καπερνάρος, Γ. Νταβρής, Μ. Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Β. Πολύδωρας, Γ. Κουράκος, Π. Μελλάς. Την ίδια ώρα, οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Βασ. Οικονόμου και Κατ. Μάρκου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Οι Χρ. Αηδόνης, Ελ. Κουντουρά και Π. Χαϊκάλης και οι δύο πρώην της Χρυσής Αυγής Στ. Μπούκουρας και Χρυσ. Αλεξόπουλος, αν και δεν έχουν ακόμη «ανοίξει» τα χαρτιά τους, θεωρούνται πιο κοντά στο «ναι».

Στους αναποφάσιστους, όσους δηλαδή θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να πουν το μεγάλο «ναι», είναι οι Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Γ. Δημαράς και Γαβ. Αβραμίδης. Αντίθετα, οι Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν.

 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, ετοιμάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια προσέλκυσης 180 βουλευτών. Η Κουμουνδούρου με τους 71 βουλευτές αναζητεί άλλους 49 για τον αριθμό των 120 που μπλοκάρει την προεδρική εκλογή και οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου προσπαθεί να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου, ήρθε η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη, όπου εμφάνισε μία άλλη εκδοχή, που είναι σε διαφορετική ρότα από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων καλό είναι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί (Σαμαράς-Τσίπρας) να συνεννοηθούν και να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και εν συνεχεία να οδηγηθεί η χώρα μετά από ένα μικρό διάστημα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ανάλογη μπορεί να χαρακτηριστεί και η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, που την κοινοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη το απόγευμα. Δηλαδή, να υπάρξει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία τον Φεβρουάριο και να γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο από σήμερα, τον Νοέμβριο του 2015.

 

Και τα σενάρια

Και φυσικά την ώρα που υπάρχουν αυτές οι διαβουλεύσεις, κυκλοφορούν διάφορα εκλογικά σενάρια. Το ένα σενάριο θέλει την παρούσα κυβέρνηση να κλείνει τη συμφωνία και με αυτήν ως διακύβευμα να απευθύνεται στη Βουλή για να εκλέξει Πρόεδρο – είτε κανονικά τον Φεβρουάριο είτε νωρίτερα, αμέσως μετά τις γιορτές.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να κλείνει «όπως-όπως» την αξιολόγηση, να προχωρά στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με τους εταίρους και να τη φέρνει στη Βουλή για να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Το τρίτο σενάριο, θέλει ανεξάρτητους βουλευτές (που προέρχονται από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗΜ.ΑΡ.) να ξαναζεσταίνουν τη «λύση» της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα» Βουλή, προκειμένου να «υπογράφει» τη νέα συμφωνία και να προχωρεί στην προεδρική εκλογή.

 

Τα προγνωστικά του Τατσόπουλου για τους ανεξάρτητους

Την πεποίθηση ότι τρεις με τέσσερις από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές θα υπερψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Ο εκλεγείς βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα δηλώνει «παραποτάμιος», μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε: «Οι ανεξάρτητοι βουλευτές όλοι μαζί είναι 23. Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές είναι 16 από αυτούς τους 23. Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές είναι ένα τεχνητό μόρφωμα, για να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά δεν έχουμε καμία θέση που να δεσμεύει και τους 16. Από αυτούς, λοιπόν, πέντε είναι στο “όχι”, στο “ναι” είναι κάπου 3-4 και οι άλλοι στο “ίσως”», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα