Όλοι σε εγρήγορση

Η πρωτιά της Ν.Δ. σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν το κυρίως μενού της χθεσινής σύσκεψης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισήγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία και παρέθεσε στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους τόσο τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη σημερινή αποδοχή του κόμματος σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο διάστημα των τελευταίων μηνών που ο ίδιος βρίσκεται στην ηγεσία κεντροδεξιάς παράταξης.
“Είναι η πρώτη φορά που, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, το κόμμα μας καλύπτει μία τόσο σημαντική δημοσκοπική διάφορα και, πλέον, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι προπορεύεται με σημαντικό προβάδισμα”, σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: “Γι αυτό και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να εμμείνουμε στο αίτημά μας για πρόωρες εκλογές”. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ακούσει “πρώτα εκείνους οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να καταθέτουν καθημερινά τη γνώμη τους, καθώς δε μετέχουν στο πρωινό καφέ”.
Έτσι, το λόγο πήρε πρώτη η Μαρία Σπυράκη η οποία τόνισε ότι στον ορίζοντα υπάρχουν δύο σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες “θα γίνουν είτε πάρα πολύ σύντομα, είτε πάρα πολύ αργά”.
Ο Γιώργος Βλάχος επεσήμανε ότι “το κόμμα μέχρι στιγμής πάει καλά”, αλλά χρειάζεται συστράτευση “γιατί μπορούμε και καλύτερα”, ενώ ο Σάκης Ιωαννίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη συχνότερων πρωτοβουλιών “που να αποσκοπούν στην κατάθεση προτάσεων νόμου, προκειμένου να καταδεικνύεται η ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης”.
Στο μεταξύ, ρόλους φαίνεται πως “αντάλλαξαν” σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης οι δύο αντιπρόεδροι. Και αυτό, γιατί ο μεν Χατζηδάκης προσπάθησε να αποποιηθεί το ρόλο του “τεχνοκράτη”, σημειώνοντας “πως δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στο πρόγραμμα, γιατί εκείνο που προέχει είναι να τονίσουμε και τον πατριωτικό στίγμα της παράταξης”, ενώ, από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως “σήμερα ο προγραμματικός λόγος είναι εκείνος που έχει ιδιαίτερη αξία για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας”.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τέλος, επεσήμανε την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης, ενώ τοποθέτησε το χρονικό σημείο των εκλογών “όχι και τόσο σύντομα”, καθώς “οι σημερινοί κυβερνώντες τρέφονται από έναν μοναδικό έρωτα με την εξουσία και, γι αυτό, δεν πρόκειται να αφήσουν εύκολα τις καρέκλες τους”.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για το “γόνιμο διάλογο”, εξέφρασε την πρόθεση “για συχνή και, στο εξής, τακτική σύγκλιση του οργάνου”.
Για τον προϋπολογισμό
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ανφέρθηκε σε δήλωση του ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μπορεί, υπό προϋποθέσεις και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, το 2017 να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014.
«Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση «Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η χώρα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχασε 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η οικονομία ”σέρνεται” στο τέλμα.

Η κατανάλωση και οι εξαγωγές υποχώρησαν. Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε. Τα “λουκέτα” στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώθηκε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – ιδιωτών και Δημοσίου – διογκώθηκαν. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις – όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο ”κόφτης” – αναλήφθηκαν. Νέα μέτρα – ”τσουνάμι” φόρων και περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία, ύψους 9 δις ευρώ – επιβλήθηκαν. Με νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων να προβλέπονται για την επόμενη χρονιά, ύψους 2,5 δις ευρώ.

Εκτιμάται ότι η χώρα μπορεί, υπό προϋποθέσεις και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, το 2017 να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014.

Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση, αποτελεσματική και αξιόπιστη. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Θα προωθήσει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών. Και θα ισορροπήσει σε καλό σημείο μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα