Όλο λάδι κι από τηγανίτα τίποτα…

 

 

Δύο ενημερώσεις των εκπροσώπων του Τύπου έγιναν σήμερα Τρίτη, η μία στις Βρυξέλλες από τον Μαργαρίτη Σχοινά  και η άλλη στην Αθήνα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι οποίες είχαν τον ίδιο παρονομαστή –τα αποτελέσματα του Eurogroup–, το ίδιο επιμύθιο (ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και πως τώρα είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν το ίδιο), αλλά εν κατακλείδι ένα κοινό άνευ ουσίας ευχολόγιο.

Όπως εξήγησε στο ελληνικό briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η λύση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup της 22ας Μαΐου «δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού», με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως προτιμότερη λύση η ολιγοήμερη αναβολή των όποιων αποφάσεων προκειμένου να «δουλευτούν» οι διαφορές που χωρίζουν το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο δια ταύτα, ωστόσο, η ουσία παραμένει μία: η Ελλάδα έχει να περιμένει εν είδη ζητιάνου την εκταμίευση της επόμενης δόσης ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας τον Ιούλιο κι από ‘κεί και πέρα θα άγεται και θα φέρεται από Eurogroup σε Eurogroup μέχρι να… ευαρεστηθούν να συμφωνήσουν οι διαφωνούντες θεσμοί στην ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ της ελάφρυνσης  –προσοχή, όχι στην ελάφρυνση αυτή καθ’ αυτή– του ελληνικού χρέους.

Αυτή είναι το κλίμα της σημερινής ημέρας κι ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων είναι μία μάλλον κακή ημέρα. Κι αυτό διότι κάθε 24ωρο χωρίς συμφωνία σημαίνει εκτός πολλών άλλων αργοπορία της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που τόσο κάθεται στον λαιμό του κ. Σόιμπλε, αλλά θα έδινε μία ανάσα στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία που τόσο την έχει ανάγκη.

Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια της παρηγοριάς και προφάσεις εν αμαρτίαις. Ή όπως σκωπτικά περιγραφεί η λαϊκή σοφία «όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτα…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα