Όπισθεν ολοταχώς για τον ΕΝΦΙΑ

 Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να έχει τέλος  αφού η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς και ο φόρος ακινήτων  δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων που κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή. Μάλιστα εντός των επομένων ημερών αναμένεται κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή στο νόμο που να δικαιολογεί την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Ειδικότερα, αρον-άρον έσπευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αποσύρει την πρόβλεψη για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, οι δόσεις των οποίων δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ουσιαστικά, ο νόμος που έχει ψηφιστεί, αλλά και η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε πριν από τρεις ημέρες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, προβλέπουν την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών που βεβαιώθηκαν έως την 1η Οκτωβρίου. μιση των 100 δόσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ ο φόρος εισοδήματος το καλοκαίρι και ως αποτέλεσμα, οι δόσεις που έχουν απομείνει για τις δύο αυτές επιβαρύνσεις, παρότι δεν είναι ληξιπρόθεσμες, θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Αυτό, όμως, θα σήμαινε ότι η είσπραξη εσόδων από τους δύο φόρους, ύψους έως 3 δις, θα μεταφερόταν στο μέλλον, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε έλλειμμα στα κρατικά ταμεία. Αυτή ήταν μία από τις βασικές αιτίες που οι δανειστές είχαν αντιδράσει στη θέσπιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, καθώς θεωρούν ότι θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων 1 δις για το 2015.

Έτσι, ύστερα από στενό «μαρκάρισμα» των τροϊκανών, οι οποίοι απείλησαν ότι δεν θα επισκεφτούν την Αθήνα για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το -ψηφισμένο- μέτρο της υπαγωγής στο καθεστώς των 100 δόσεων του υπολοίπου των ΕΝΦΙΑ – φόρου εισοδήματος.

Ποιοι μένουν «εκτός» ρύθμισης

 Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων οι οποίες λήγουν στις 29-11-2014, στις 31-12-2014, στις 30-1-2015 και στις 27-2-2015.

Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014 (πρόκειται για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει να πληρωθεί στις 29-11-2014).

Τι ρυθμίζεται

Μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε, δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με το είδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ρυθμίζονται.

Θα πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, ότι μετά τη  στροφή 180 μοιρών, στη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσονται οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Επομένως, μπορεί να ρυθμιστεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε και έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος που δεν εξοφλήθηκαν και έληξαν τέλη Σεπτεμβρίου, όπως και κάθε είδους άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις των οποίων η προθεσμία πληρωμής έληξε μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.
Αντίθετα, δεν μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων οφειλή που εξοφλείται μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως οι εναπομείνασες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.

Για αυτού του είδους τις επιβαρύνσεις προβλέπεται η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων, εάν πρόκειται για έκτακτη επιβάρυνση, όπως ο φόρος κληρονομιάς.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα