Όπλο της κυβέρνησης οι τοπικές κοινωνίες

Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα είναι φορτισμένο, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησής του. Κάτι για το οποίο έχει αναφερθεί πολλάκις και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κι όμως, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση που αντέξει η κυβέρνηση την πίεση θα την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση τα όσα ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προεξοφλούν εθνικές εκλογές εντός του 2014. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στήσει κάλπες. Άλλωστε, προς την ίδια κατεύθυνση είναι και τα μηνύματα που λαμβάνει από τους εταίρους της χώρας. Τόσο οι Μπαρόζο και Ρομπάι, όσο και ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ., Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ξεκαθάρισαν στον πρωθυπουργό ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγει τις εκλογές.

Η Ευρώπη θέλει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας του προγράμματος και ανάκαμψης της οικονομίας. Μία πολιτική περιπέτεια, διαμηνύουν, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε πολλά βήματα προς τα πίσω αλλά και την Ευρώπη σε νέα αναταραχή.

Εκ των πραγμάτων, όμως, η χώρα έχει εισέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, οι συνέπειες της οποίας παραμένουν απροσδιόριστες, αν και είναι ήδη ορατές. Στην Κουμουνδούρου κάποιοι προβάρουν μέχρι και… κοστούμια, ενώ στη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός δίνει αγώνα για να αναστρέψει το κλίμα ηττοπάθειας που έχει καταβάλει τα στελέχη του κόμματος. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση, εν μέσω εκλογικών σεναρίων και του… φόβου της τρόικας, μοιάζει να έχει κόψει ταχύτητα, χάνοντας σημαντικό μέρος από τον μεταρρυθμιστικό οίστρο του προηγούμενου διαστήματος. Οι αναφορές αυτές δεν είναι τυχαίες, καθώς το ίδιο το κλίμα που δημιουργείται μπορεί να είναι αυτό που τελικά θα οδηγήσει τις εξελίξεις.

Ορόσημο αποτελούν οι διπλές εκλογές του Μαΐου. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εν πολλοίς και η τύχη της κυβέρνησης. Αν και συνταγματικά ουδεμία αμφισβήτηση της εντολής που έχει ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να υπάρξει, είναι σαφές ότι ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις. Και αρνητικό αποτέλεσμα, σημειώνουν οι περισσότεροι, δεν συνεπάγεται μόνον μία ήττα, έστω και βραχεία, της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να συνεπάγεται και την… εξαέρωση του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον εκτός της πίεσης που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει και τα φίλια πυρά από την «κίνηση των 58».

Ακόμη, όμως, κι αν η κυβέρνηση περάσει με… αμυχές την εκλογική βάσανο, θεωρείται δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο η χώρα θα εισέλθει εκ νέου σε εκλογικούς ρυθμούς, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι, μετά τη σύντομη θερινή ραστώνη, θα αναζωπυρωθεί η αντιπαράθεση για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει εκλογές, με αφορμή την εκλογή του διαδόχου τού Κάρολου Παπούλια. Σε αυτό το χρονικό σημείο, το προσεχές φθινόπωρο, τοποθετείται, σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά στελέχη, ένα ακόμη πιθανό σημείο πρόκλησης εθνικών εκλογών.

Με αφορμή την προεδρία αλλά έχοντας στα χέρια τους μία καλή τουριστική σεζόν, τη ρύθμιση του χρέους ή την προοπτική ρύθμισης του χρέους και τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν να προσφύγουν στις κάλπες ζητώντας να τοποθετηθούν οι πολίτες στο συνολικό, πλέον, πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό διακύβευμα για το αύριο της Ελλάδας.

Τα μυστικά της κάλπης

Με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υψηλές πιθανότητες να είναι ο νικητής των ευρωεκλογών. Όμως τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτό διότι το αντιμνημονιακό μέτωπο που θέλει να συστήσει η αντιπολίτευση, και δη ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, φαίνεται να ξεθωριάζει. Και αυτό διότι πολλοί ήταν οι πολίτες που ακολούθησαν τις συμβουλές των αντιμνημονιακών δημάρχων, δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ, ελπίζοντας σε βοήθεια από τους τοπικούς άρχοντες, όπως οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει, και τώρα είναι αβοήθητοι, καθώς μέσω εφορίας κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις.

Ήδη στην Κουμουνδούρου είναι προβληματισμένοι, καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πιθανό να μην υπάρξει αντανάκλαση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μοιάζει ως παράδοξο, όμως οι πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως υπάρχει εξήγηση:

Πρώτον, διαπιστώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής περιφέρειας δεν έχει τις οργανωμένες δομές που χρειάζονται ώστε να επηρεάζει αναλόγως και τις τοπικές κοινωνίες. Ας μη λησμονείται, άλλωστε, ότι η απότομη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα συγκυριών και μιας λαϊκής αγανάκτησης για επώδυνα μέτρα, και όχι βεβαίως μιας σταδιακά οργανωμένης πολιτικής προσπάθειας, που προσέλκυε σταδιακώς οπαδούς με συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση και όχι με πρόθεση απλώς ψήφου διαμαρτυρίας.

Δεύτερον, στο γεγονός ότι ειδικώς οι εκλογές για τους δημοτικούς άρχοντες και τους περιφερειάρχες προσφέρονται για υποψηφιότητες χωρίς κατ’ ανάγκην να έχει προηγηθεί κάποιο κομματικό χρίσμα, ακριβώς επειδή και τα κόμματα φοβούνται τη χαλαρότητα της ψήφου αυτής και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν απώλειες.  Τρίτον, ένα δεξιόστροφο τμήμα του εκλογικού σώματος, παρά την αγανάκτησή του για όλα όσα συνεπάγονται τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τη μεσαία τάξη, θεωρεί ότι δεν έχει πού να κατευθυνθεί και επομένως πιστεύει ότι η Ν.Δ. είναι «το μη χείρον βέλτιστον».

Τέταρτον, στη Συγγρού πιστεύουν ότι το γενικότερο προεκλογικό κλίμα μέχρι και τις ευρωεκλογές θα επηρεαστεί υπέρ της Ν.Δ. από τις εξελίξεις στο πλαίσιο της κάθαρσης του δημόσιου βίου, στον οποίον αποδίδεται η Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, προβάλλεται ότι οι κατηγορίες κατά προσώπων είτε του επιχειρηματικού είτε του πολιτικού κόσμου πιστοποιούν την πρόθεση του πρωθυπουργού να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, όπως άλλωστε απαιτεί και η κοινωνία. Αυτή η ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος θα είναι –πιστεύουν στη Ν.Δ.– υπέρ του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, έχοντας μείνει εκτός πολιτικής αρκετά χρόνια, έχει μείνει και αλώβητος από τη σήψη που διάβρωσε το πολιτικό σύστημα. Έτσι, θεωρούν ότι θα ερμηνευθεί και ως αυθεντική η πρόθεση Σαμαρά να υπάρξει κάθαρση χωρίς αναστολές.

Και όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό το κλίμα που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες μπορεί τελικά να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της κυβέρνησης και στις ευρωεκλογές. Ειδικά τώρα που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα