“Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος”

“Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά”. Αυτό επεσήμανε ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. «Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών… Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος.

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε αναφερόμενος στον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».

Όσον αφορά στον ΦΠΑ 6%, εξήγησε ότι «τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις» και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Για τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα