«Όσοι εργάζονται με μπλοκάκια θα πληρώνουν το 6,5% της εισφοράς»

Διευκρινίσεις για το νέο Ασφαλιστικό έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή. Ο υπουργός Εργασίας αφού μίλησε ξανά για πληροφόρηση αναφορικά με τις αλλαγές που επίκεινται  λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους αναφέρθηκε στα μπλοκάκια είπε ότι το υπόλοιπο θα το πληρώνει ο εργοδότης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια». Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα πληρώνουν το 6,5% του εισοδήματός τους στα ασφαλιστικά ταμεία. «Το υπόλοιπο θα το πληρώνει ο εργοδότης», είπε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα ότι θα κάνει δεκτά τα αιτήματα των δικηγόρων στο πλαίσιο πάντα της ισονομίας.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι λόγοι είναι τρείς: ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο. «Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας», είπε και πρόσθεσε ότι την προσωπική διαφορά «την εγγυόμαστε για πάντα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική δαπάνη, αλλά υπέρ των πιο αδύναμων, να ενσωματώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους, «διαφορετικά -όπως είπε- θα έπρεπε για παράδειγμα να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ένα σύστημα που θα προστατεύει τους ηλικιωμένους.

«Θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό ελπίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασφαλιστικό είναι τώρα να χαθεί η ελπίδα στον νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη ή στον παλιό συνταξιούχο, ότι θα μειωθεί η σύνταξή του», ανέφερε.

Εν συνεχεία είπε:«Η πρώτη μας τομή είναι η εθνική σύνταξη, η ίδια για όλους, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η ΕΕ στο όριο της φτώχειας και θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα στα 67 του. Και οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους, για τις εισφορές και τις παροχές.

Είπε ακόμα ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό».

Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ για το θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, επικαλούμενος μάλιστα και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατία.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα