Όταν η προϊστορία… τρολάρει το ΥΠ.ΟΙΚ.

Στα τελευταία δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου (σύσσωμου είναι η αλήθεια) που ήθελαν τη βαριά φορολογική λυπητερή να χτυπάει την πόρτα των πολιτών αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης της περασμένης Κυριακής, ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει πριν από μερικά 24ωρα το υπουργείο Οικονομικών.

Η σχετική ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί μεσάνυχτα (;) στον επίσημο ιστότοπο του ΥΠ.ΟΙΚ. κάνει λόγο για ανάγκη διασφάλισης «της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών», διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.» και υπογραμμίζει πως «στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο».

Η ευχή όλων των φορολογουμένων είναι το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης να βρει συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα (μιας και σε αντίθετη περίπτωση τα συνήθη υποζύγια θα κληθούν να κλείσουν τις δημοσιονομικές τρύπες παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις). Αυτός, πάντως, που σίγουρα δεν αισιοδοξεί είναι η… προϊστορία! Κι εξηγούμαστε…

Κατά μία διαολεμένη σύμπτωση την ώρα που το ΥΠ.ΟΙΚ. ανακοίνωνε τις αγαθές προθέσεις του, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal «υπενθυμίζει» στους αναγνώστες της ότι οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν από αρχαιοτάτων ετών.
«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να φτιάξει μια χώρα με πάνω από 25% ανεργία, μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 30% από το 2008 και ένα εθνικό χρέος που αντιστοιχεί περίπου στο 200% του ΑΕΠ. Ένα ζήτημα ξεχωρίζει: η φοροδιαφυγή! Αυτό δεν είναι κάτι νέο για τους Έλληνες, που βρίσκουν τρόπους να αποφεύγουν τους φόρους για αιώνες, με τη μη καταβολή φόρων να αποτελεί ένδειξη πατριωτισμού κατά την Τουρκοκρατία (1453-1821)» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την WSJ, φαινόμενα φοροδιαφυγής εμφανίζονται ήδη από την εποχή της αρχαίας Μεσοποταμίας, όταν οι Σουμέριοι λειτουργούσαν τη μαύρη αγορά. Στο ίδιο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνεται επίσης ότι αποτελεσματικότεροι όλων στη συλλογή φόρων ήταν οι Ρωμαίοι, αν και ο Νέρωνας εγκατέλειψε τις πολιτικές υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας των προκατόχων του και στη θέση τους έφερε μια σειρά πληθωριστικών μέσων, σε συνδυασμό με βαριά φορολογία.

Πάσα ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις (σ.σ μην θεωρηθεί ότι συγκρίνουμε τους κυβερνώντες με τον… πυρομανή Νέρωνα) είναι συμπτωματική, αλλά η αλήθεια είναι ότι η φωτιά έχει ανάψει. Και καλά θα κάνουν οι νέοι υπουργοί να μην εκλάβουν ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Όντως δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Όχι μόνο γιατί καραδοκούν οι δανειστές, αλλά γιατί δεν αντέχουν άλλες μειώσεις οι συνταξιούχοι, άλλους φόρους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αγρότες και άλλη… ανεργία οι άνεργοι.

Υ.Γ.: Απορία: Άραγε, πόσοι υπουργοί και για πόσο θα αντέξουν την πρωθυπουργική «απαγόρευσης» της… πασαρέλας στα τηλεοπτικά πάνελ;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα