Όταν κρίνεται στην ΕΕΑ… δεν είναι ποδόσφαιρο

Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος της Super League φτάνει στο τέλος της. Μία στροφή πριν την ολοκλήρωσή της, με τη βαθμολογία να έχει – εν πολλοίς – διαμορφωθεί, το μεγάλο ερωτηματικό που παραμένει είναι η σύνθεση των play off.

Αν το παιχνίδι παιζόταν αμιγώς στον αγωνιστικό χώρο, θα γνωρίζαμε ότι στο μίνι αυτό τουρνουά, θα συμμετείχαν η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος. Στην Ελλάδα, όμως, τίποτε δεν… παίζεται στο χορτάρι. Η προσπάθεια των παικτών δεν έχει καμία σημασία, όταν αναλαμβάνει δράση η… ΕΕΑ

Θα μπορούσε να ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν οι κανόνες που διέπουν μία εταιρεία, έστω και ποδοσφαιρική, θα έπρεπε να επηρεάζουν και να καθορίζουν την αγωνιστική της δράση. Ο Πανιώνιος πέτυχε έναν άθλο. Ξεκίνησε χωρίς δικαίωμα για μεταγραφές, με ελάχιστα μέσα και όχι μόνο απέφυγε τον υποβιβασμό, αλλά διεκδικεί μία θέση στον ήλιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Καλώς του επιβλήθηκαν κυρώσεις και περιορισμοί εξαιτίας των χρεών του; Καλώς. Από το σημείο αυτό, μέχρι να καταργείται η προσπάθεια των παικτών και του τεχνικού τιμ μέσα στο γήπεδο, απέχει έτη φωτός. Κανένας κανονισμός, νόμος, ή διαδικασία δεν «νομιμοποιείται» να ακυρώνει ότι πέτυχαν οι παίκτες με το μόχθο και την προσπάθειά τους, μέσα στο γήπεδο.

Η ΕΕΑ αποφάσισε να μην εγκρίνει το φάκελο αδειοδότησης του Πανιωνίου, όπως και άλλων ομάδων. Αν ο φάκελος ήταν ελλιπής, πολύ καλώς έπραξε.  Καλώς θα επιβάλει και περιορισμούς. Ωστόσο, ο αποκλεισμός από τα play off, άρα και η συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι κάτι που δεν αφορά το οικονομικό σκέλος. Είναι κάτι που κατακτάται μέσα στο γήπεδο.  Όταν το αποτέλεσμα κρίνεται στην ΕΕΑ, παύει να είναι ποδόσφαιρο. Είναι κάτι άλλο. Το τι είναι, ας το βρει ο… νομοθέτης.

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν και που θα παίξει. Η δε συζήτηση, αφορά περισσότερο τα… δικαστικά, την… ΕΕΑ, τον… Κοντονή, την… ΕΠΟ. Πουθενά δεν υπάρχει το αγωνιστικό. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει καλό στο λαοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη; Μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο ανάμεσα σε γραφεία, γραβάτες, κοστούμια και τόμους από κανονισμούς και νόμους; Σκεφτείτε λίγο κύριοι. Τελικά τι είναι αυτό που επιζητάμε; Ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, ή… μία από τα ίδια;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα