Όταν ο Γκόραν συναντά τον Πετρολούκα

Τι μπορεί να συμβεί όταν ο Γκόραν Μπρέκοβιτς συναντηθεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά; Σε αυτό το ερώτημα ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ότι θέλει. Όμως η πραγματική απάντηση θα δοθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” στον Βύρων, στο πλαίσιο του ομώνυμου φεστιβάλ.

Εκεί ο διεθνούς φήμης συνθέτης υπόσχεται μία βραδιά που μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολουθήσουν. Και όντως η βραδιά προβλέπεται εντυπωσιακή, καθώς ο Μπρέγκοβιτς με τις εξαιρετικές κινηματογραφικές μελωδίες και τα διονυσιακά γλέντια του θα συναντηθεί επί σκηνής με τον παραδοσιακό βιρτουόζο του κλαρίνου τον Πετρολούκα Χαλκιά. Επί σκηνής φυσικά και οι Wedding and Funeral Band που υπόσχονται ένα εκρηκτικό μουσικό ταξίδι.

Όλα αυτά επί σκηνής στις 14 Ιουλίου όπου δύο λάτρεις της μουσικής παράδοσης (Μπρέγκοβιτς και Χαλκιάς)θα πυροδοτήσουν μουσικές συγκινήσεις αναμειγνύοντας φαινομενικά διαφορετικά ακούσματα.

Αγαπημένος Γκόραν

Λατρεμένος στην Ελλάδα όσο λίγοι ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, με καταγωγή από τη Βοσνία, είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες ολόκληρης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ειδικεύεται κυρίως στο βαλκανικό και τσιγγάνικο είδος μουσικής. Γεννημένος στην Βοσνία, από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα, πέρασε εμφυλίους πολέμους, διχασμούς και όλα τα δεινά των Βαλκανίων και κατάφερε να κάνει τα βιώματα του τραγούδι ξορκίζοντας τον πόνο. Τραγούδι εκστασιασμένο, ξεσηκωτικό. Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme. Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγιεβο έγινε ένα από τα πιο γνωστά της πρώην Γιουγκοσλαβίας.  Όταν άρχισε να διαλύεται, ο Μπρέγκοβιτς στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά, ενώ διατήρησε και πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής.

Από την Ήπειρο

Η μουσική του Πετρολούκα Χαλκιά διαθέτει τέχνη, ύφος, λυρισμό και σπάνια δεξιοτεχνία. Η πεντατονική ηπειρώτικη μουσική είναι το μουσικό και εκφραστικό πεδίο που υπηρετεί από έντεκα χρονών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του Περικλή, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους μουσικούς.
Λίγα χρόνια αργότερα όμως παίζει μαζί του και κάνει την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει είκοσι χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Έχει ταξιδέψει την ελληνική παράδοση και την ηπειρώτικη μουσική σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δεξιοτεχνία, η ευρηματικότητα του ξεπερνά οποιοδήποτε τοπικό μουσικό είδος, καθώς δεν δίστασε να ανοίξει τους ορίζοντές του και να συμπράξει με διακεκριμένους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, επεκτείνοντας τα όριά του όσο λίγοι.  Έτσι, μέσα από την τέχνη του, η Ήπειρος διασταυρώθηκε με την rock, τη jazz, το blues, αλλά και άλλες ethnic μουσικές, πάντα με συναρπαστικά και γοητευτικά αποτελέσματα.

Οι Gadjo Dilo

Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του ’50 και ’60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το «Manouche De Grec». Το συγκρότημα μόλις κυκλοφόρησε το νέο του δίσκο με τίτλο «Manouche De Grec Vol. II».

Η μοναδική αυτή συνάντηση επί σκηνής είναι την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων με ώρα έναρξης 21.00. Τα εισιτήρια έχουν τρεις τιμές. Οι θέσεις μπροστά στη σκηνή κοστίζουν 35 ευρώ, η γενική είσοδος είναι στα 26, ενώ για φοιτητές, άνεργους, ΑμΕΑ και παιδιά το κόστος είναι στα 18 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα