Όταν ο Σκουρλέτης επιβεβαίωσε την «Α»

Στο φύλλο (No 772) της 4ης Μαρτίου η έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της «Α» φιλοξενούσε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με τους κλυδωνισμούς που πιθανότατα θα επιφέρει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη ψήφιση σκληρών μέτρων προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση και να εκταμιευθεί και η επόμενη δόση.

Γράφαμε χαρακτηριστικά σε εκείνο το ρεπορτάζ για τις ενστάσεις που εξέφραζε κορυφαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα είναι απόρροια της συμφωνίας του 2015 «που αναγκαστήκαμε, σίγουρα και λόγω δικών μας παραλείψεων, να ψηφίσουμε» και επομένως «δεν είναι δυνατόν σήμερα να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος και οι υπόλοιποι να βγουν ‘’λάδι’’. Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Υπό αυτό το πρίσμα, δημοσιοποιήσαμε κατ΄ αποκλειστικότητα τις πληροφορίες μας (βλ. εδώ) ότι στο παρασκήνιο εξελίσσονταν έντονες διεργασίες «σε μια προσπάθεια να πεισθεί το Μέγαρο Μαξίμου να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας με 180 ψήφους (ενισχυμένη πλειοψηφία) έτσι, ώστε να δεσμεύσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα, λοιπόν, περίπου 15 ημέρες αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ήρθε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ η «Α».

Μιλώντας στον realfm 97.8 και στον Ν. Χατζηνικολάου ότι «επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής» (https://www.iapopsi.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%85/)

Όσο κι αν ξεκαθάρισε ότι οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές, λίγοι πείθονται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε μόνο εξ ονόματός του.

Είναι κορυφαίος υπουργός και μόνο εκ της θέσεώς του ακόμη και η έκφραση προσωπικών εκτιμήσεων δεν μπορεί να λογίζονται αμιγώς ως τέτοιες χωρίς να θεωρείται ότι χαίρουν της έγκρισης των ανώτατων κυβερνητικών και κομματικών κλιμακίων.

Κι επειδή ο κ. Σκουρλέτης είναι εξαιρετικά οξυδερκής πολιτικός δεν μπορεί να αγνοεί την κάθετη αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνηγορήσουν δια της ψήφου τους στα μέτρα που θα έρθουν στη βουλή «εξαγνίζοντας» όπως λένε οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές τις κυβερνητικές αστοχίες.

Οπότε παραμένει το ερώτημα που και πριν από 15 ημέρες είχε θέσει η «Α»: Προς τι η επανάληψη της πρότασης για συναίνεση στα μέτρα όταν αυτή έχει πολλάκις απορριφθεί. Μήπως εξυπηρετεί το blame game του Μαξίμου ότι η αντιπολίτευση δεν βάζει πλάτη για τη διάσωση του τόπου;

Διότι κι αυτό είναι ένα κομμάτι που αναδείξαμε στο προ 15νθημερου ρεπορτάζ μας. «Αν και είναι σαφές πως κάποια κόμματα θα επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία έτσι ώστε να μην υπογράψουν διά της ψήφου τους, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ακόμα και έτσι τα οφέλη για την κυβέρνηση θα είναι πολλά. Άλλωστε, και στην ψηφοφορία του 2015, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε προτείνει το κόμμα να απέχει, κάτι που όμως απέρριψε ο τότε πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης», γράψαμε τότε στο ρεπορτάζ που κατέληγε ως εξής:

«Επίσημα από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σενάριο περί ψήφισης των όποιων μέτρων με διευρυμένη πλειοψηφία είχε απορριφθεί κατά το παρελθόν, «πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αλλάξει άποψη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με το 2018 να απαιτεί πλεόνασμα 3,5%, κάτι που μπορεί να σημαίνει νέες ρυθμίσεις και το 2019 να φέρνει τα νέα μέτρα μαζί με τις δεδομένες κάλπες, η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από τον πρωθυπουργό μάλλον είναι στρατηγική αποδυνάμωσης των αντιπάλων και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα