«Όφελος για την Ελλάδα η πτώση της τιμής του πετρελαίου»

Ωφελημένη θα βγει η Ελλάδα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το “Bloomberg”. Οικονομολόγος  γαλλικής τράπεζας μιλώντας  στο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε πως «η χαμηλή τιμή μπορεί να δώσει αναπάντεχη ώθηση στις οικονομίες των χωρών που επλήγησαν από την κρίση».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το “Bloomberg”, τα παράπλευρα κέρδη για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία θα είναι μετρήσιμα. Για την Ισπανία σημειώνει πως θα μπορούσε να προσθέσει 1% στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της λόγω της μείωσης του πετρελαίου. Το ίδιο, πάνω-κάτω, μπορεί να συμβεί και με την Ιταλία, που βρίσκεται ήδη στον τέταρτο χρόνο ύφεσης.

Όπως αναφέρει ο Γάλλος οικονομολόγος Φρεντερίκ Ντουκροζέ της Credit Agricole, «η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα είναι οι κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη». Το βασικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι συγκεκριμένες χώρες είναι στον τομέα της εισαγωγής πετρελαίου. Η κατακόρυφη πτώση διευκολύνει τις οικονομίες τους και αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σημειώνει το άρθρο.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ (η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών) συνέβαλαν στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου έως και κατά 40%. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτό είναι ένα «μίνι πακέτο κινήτρων». Επιπροσθέτως, οι χώρες του Νότου ευνοούνται και από την πτώση του ευρώ.

Έτσι, τα προϊόντα που παράγουν καθίστανται φθηνότερα για την εξαγωγή τους. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, το άρθρο σημειώνει πως θα λάβει μια ώθηση από αυτές τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, «είναι σίγουρο πως θα υπάρξει ριζική ανατροπή στον τρόπο που θα διαχειριστούν οι εθνικές κυβερνήσεις τους προϋπολογισμούς του 2015 και αυτό διότι αυτή η χαμηλή τιμή πετρελαίου θα παραμείνει και το νέο έτος».

Το μόνο μειονέκτημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πως, αν η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί επί μακρόν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να επηρεαστούν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas SA, «η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα όταν θα κάνει νέους γύρους αδειοδοτήσεων. Χρειάζεται να υπάρξει μακροπρόθεσμη δέσμευση από τους επενδυτές, έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι υψηλοί κίνδυνοι στη διερεύνηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα