«Όχι άλλη αύξηση του ELA»

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα κρατά ο Γενς Βάιτμαν αφού ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός και ζήτησε να παγώσει η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν εντολή να διασφαλίσουν τη φερεγγυότητα τραπεζών και κυβερνήσεων, δήλωσε αρχικά ο επικεφαλής της Bundesbank, τονίζοντας πως το ευρωσύστημα δεν θα πρέπει να αυξήσει την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Κατά τον ίδιο, τα capital controls πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν μέχρις ότου συμφωνηθεί το πακέτο στήριξης της χώρας και διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών.

Όπως ανέφερε ο Βάιντμαν, στην περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον βραχυπρόθεσμη βοήθεια, αυτοί που καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι αυτή που θα παράσχουν ad hoc οικονομική στήριξη.

Ο επικεφαλής της Bundesbank θεωρεί πως είναι αιτιολογημένες οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ενώ υπογράμμισε πως η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα και για τη μεταφορά οικονομικών πόρων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες που παρέχουν βοήθεια, όχι την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα