«Όχι» Βαρουφάκη σε μειώσεις επικουρικών και αύξηση ΦΠΑ

Διέψευσε τα σενάρια που μιλούν για  μειώσεις των επικουρικών συντάξεων,  αύξηση του ΦΠΑ ή και αναστολή χορήγησης της 13ης σύνταξης ο Γιάνης Βαρουφάκης, που άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να συζητηθεί από τον Ιούνιο. 

Ο υπουργός Οικονομικών,  μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είπε ότι βλέπει συμφωνία μέχρι τις 15 Μαΐου ενώ τόνισε ακόμα πως «πριν τη Ρίγα με είχαν προειδοποιήσει ότι θα πέσω θύμα δολιοφθοράς».

 

«Για την μετά τον Ιούνιο εποχή είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πολλά πράγματα όπως τον ΦΠΑ. Όταν από το ΔΝΤ με πιέζουν για τους συντελεστές και μας ζητούν να τους εξομαλύνουμε η απάντηση μου είναι ναι, αλλα όχι ότι όλα θα πάνε στο 23%. Εμένα θα μου άρεσε ένας ΦΠΑ 15%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδοντας ότι θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει υπάρξει συμφωνία μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5 απάντησε ότι «εμείς είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου αλλά η άλλη πλευρά την αγνοεί και προσπαθεί να πάει στην προ της 25ης Ιανουαρίου εποχή».

«Αρνούμαι να συζητήσω οτιδήποτε άλλο, όταν έρχονται να συζητήσουν διαδικασίες που έχουν ξεκαθαριστεί η απάντηση ήταν όχι. Όταν απαίτησαν ξανά την επιστροφή της Τρόικα στην Ελλάδ είπα όχι» συμπλήρωσε. Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τις 15 Μαΐου.

Όσον αφορά τα σενάρια περί επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση όχι, όμως, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης ή στο τραπέζι του Brussels Group. «Όταν μας πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά εμείς παρουσιάζουμε άλλες προτάσεις» εξήγησε το σκεπτικό της πρότασης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κληθείς να τοποθετήσει το ύψος της ανάπτυξης ή του πρωτογενούς πλεονάσματος ο υπουργός Οικοινομικών αν και διευκρίνισε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 αν δεν κλείσει η συμφωνία» προέβλεψε ανάπτυξη λίγο μεγαλύτερη του 1% ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι «πιστεύουμε ότι αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα είναι της τάξης του 1,2%».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο χαρακτήρισε αποκρουστικό φόρο είπε ότι είναι στις προτεραιότητες η κατάργησή του αλλά επισήμανε ότι «το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια προτεραιότητα να πετύχυμε την ενδιάμεση συμφωνία και μετά να προχωρήσουμε σε μια μεγαλύτερη συμφωνία.

Αν αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες εβδομάδες το θέμα του ΕΝΦΙΑ θα μπει σε μια προτεραιότητα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόμαστε, τι βάζουμε πρώτο τη δεύτερο θα το κάνουμε. Αυτό που πρέπει είναι η κυβέρνώσα αριστερά να βρει μια συμφωνία λύσης. Θα είναι από τα πρώτα μνημονιακά νομοθετήματα που θα καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερον».

Όσον αφορά τέλος τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα απάντησε ότι αυτό που έγινε ήταν απλά ότι η ομάδα αυτή θεσμοθετήθηκε μετά τη Ρίγα και προστέθηκε ως συντονιστής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς υπήρχαν άλλες δύο ομάδες διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε, δε, ότι «πριν τη Ρίγα με είχαν προειδοποιήσει φίλοι από κέντρα όλης της Ευρώπης ότι θα υποστώ επίθεση δολιοφθοράς προσωπικά εγώ» μιλώντας για μιντιακό τσουνάμι παραπληροφόρησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα