Όχι δάκρυα γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ!

Είναι σκληρό για τον κόσμο του ΠΑΟΚ αυτό που συνέβη στην Τούμπα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, πιο σκληρό από τους προηγούμενους αποκλεισμούς από τη Σάλκε και πάλι από τον Άγιαξ πριν από έξι χρόνια. Είναι σκληρό επειδή φέτος υπήρξαν φιλοδοξίες υπέρβασης, δημιουργημένες από την εικόνα της ομάδας στο πρώτο παιχνίδι της Ολλανδίας και κυρίως από τη διοικητική και οικονομική ισχύ που έχει αποκτήσει ο σύλλογος.

Πονάει ο άδικος αποκλεισμός από τον «Αίαντα» επειδή υπήρχε δίψα για μία πρώτη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, αλλά αν ο κόσμος κάνει υπομονή και στηρίξει την ομάδα έστω και στους ομίλους του Europa League, θα μπορέσει να απολαύσει τη φετινή σεζόν. Άλλωστε, καμία ελληνική ομάδα δεν έχει κάνει κάποια σπουδαία επιτυχία στη συγκεκριμένη διοργάνωση (με τη νέα της μορφή). Χρειάζεται ωριμότητα και σωστή αντίδραση από τη διοίκηση, να μην υπάρξει πανικός.

Χάθηκαν λεφτά, αλλά δεν υπήρξε οικονομικό κάζο

Η διαφορά μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι μεγάλη. Ο Ολυμπιακός επιβιώνει σε έναν κόσμο μεγάλων τζίρων. Τεράστια συμβόλαια, αγορές και πωλήσεις εκατομμυρίων και πολλά χρήματα από τη συμμετοχή στο Champions League. Με τον αποκλεισμό του αυτό και με τα μεγάλα του συμβόλαια να τρέχουν, δημιουργείται έλλειμμα.

Στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα χρήματα που πλήρωσε ο Σαββίδης την πρώτη του τετραετία στην ΠΑΕ ήταν σχεδόν εφάπαξ. Πλήρωσε την εφορία, έκανε κάποιες καλές μετεγγραφές πέρσι και φέτος και τέλος. Ούτε τεράστια συμβόλαια έχει, ούτε ανοίγματα τα οποία θα πρέπει να καλύψει με άλλον τρόπο τώρα που χάθηκε το Champions League. Η λαϊκή ρήση «τι είχαμε, τι χάσαμε;» κολλάει «γάντι» στην ΠΑΕ.

Βέβαια, ο Ιβάν Σαββίδης κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττει με όλες αυτές τις επενδύσεις που κάνει, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κάνει πίσω. Τον βοηθά το ότι ο ΠΑΟΚ βγάζει διαρκώς παίκτες από τα φυτώριά του. Αυτό του επιτρέπει να κάνει λιγότερες αγορές και επίσης να διατηρεί μικρότερα συμβόλαια. Σήμερα που μιλάμε η ΠΑΕ δεν επικοινωνεί κάποια οικονομική χασούρα ή καταστροφή. Το αντίθετο θα λέγαμε. Ωστόσο, όση οικονομική επιφάνεια κι αν έχει ο Σαββίδης, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ζητούμενο η ανόρθωση της ψυχολογίας

Δύο πράγματα πρέπει να κάνει τώρα ο ΠΑΟΚ σε αγωνιστικό επίπεδο για να επανέλθει σε κατάσταση ηρεμίας και να ξεχάσει το συντομότερο το σοκ του αποκλεισμού. Το πρώτο να κάνει το αυτονόητο και να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Στην κληρωτίδα θα είναι στους ισχυρούς. Το δεύτερο και επίσης σημαντικό είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με νίκες. Πέρσι, την έκτη αγωνιστική βρισκόταν οκτώ βαθμούς πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό. Ένα τέτοιο ξεκίνημα με την ομάδα στους ομίλους του Champions League θα αντιμετωπιζόταν διαφορετικά, φέτος όμως πρέπει επιτέλους – βάση του ρόστερ και της εικόνας στα δύο ματς με τον Άγιαξ – να είναι διεκδικητής του πρωταθλήματος. Να αποκλειστείς από τον «Αίαντα» επιτρέπεται, να τερματίζεις κάθε χρόνο 15-20 βαθμούς πίσω από την κορυφή (πέρσι 40) αρχίζει και γίνεται ενοχλητικό με τόσο ισχυρή διοίκηση.

Ίβιτς και παίκτες χαίρουν απεριόριστης εμπιστοσύνης

Κι επειδή πέραν των αποτελεσμάτων, μένει και η εικόνα, οι παίκτες του ΠΑΟΚ και ο Βλάνταν Ίβιτς συνεχίζουν και χαίρουν της απεριόριστης εμπιστοσύνης του Ιβάν Σαββίδη. Ο Δικέφαλος δεν αποκλείστηκε επειδή υστέρησαν κάποιοι ποδοσφαιριστές ή επειδή ο προπονητής εφάρμοσε λάθος τακτικές, αλλά επειδή δεν υπήρξε καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια. Πολλές φορές η φανέλα του αντιπάλου επηρεάζει!

Βέβαια, φάνηκε που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο ρόστερ και που ίσως χρειαστεί μία επιπλέον κίνηση. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από ένα βαρύ φορ, έναν καλό επιθετικό περιοχής. Όχι επειδή ο Αθανασιάδης δεν κάνει. Και την ασίστ έβγαλε στο πρώτο ματς και το γκολ έβαλε στην Τούμπα. Υπάρχει και ο Φακούντο Περέιρα. Αλλά αμφότεροι είναι παίκτες που παίζουν και εκτός περιοχής. Από την ομάδα λείπει ένα «κανόνι». Ένας παίκτης που δεν θα χάσει τα δύο τετ-α-τετ που απώλεσε ο Κλάους στο πρώτο μέρος κόντρα στον Άγιαξ. Η μη πρόκριση στους ομίλους στερεί τη δυνατότητα μίας ακριβής μετεγγραφής, αλλά ο Σαββίδης έχει δείξει ότι δεν «κολλάει». Πέρσι πήρε τον Μπερμπάτοφ μετά την ήττα στα Γιάννινα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα