Όχι σε «αιμοδοσία» 6 δισ. ευρώ είπε η ΕΚΤ στην Αθήνα

Αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ φέρεται να απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Κυριακή, όπως τουλάχιστoν ισχυρίζεται σε αποκλειστικό δημοσιεύματα του το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές που όπως λέει έχουν γνώση του θέματος και εκτός του όχι αποκαλύπτει και μία αισιόδοξη -εφόσον επιβεβαιωθεί- πτυχή ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει στη ζωή τη γραμμή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Σύμφωνα, πάντα, με το Reuters, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και οι συνακόλουθες εκροές καταθέσεων οδήγησαν την Τράπεζα της Ελλάδος να αιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την αύξηση κατά επιπλέον 6 δισ. ευρώ την πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης, μέσω του ELA (σ.σ. βρίσκεται στα 89 δισ. ευρώ).

«Το αίτημα της ΤτΕ αφορούσε επέκταση του ELA κατά 6 δισ. ευρώ. Η εισήγηση προς την ΕΚΤ έφερε την υπογραφή του διοικητή της ΤτΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά μια από τις πηγές στο Reuters. «Μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος και την κατάρρευση των συζητήσεων, δεν μπορούσε κανείς να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Πηγές δήλωσαν, ακόμη, στο Reuters ότι η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα και την Τετάρτη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα. «Δεν έχει νόημα να σταματήσουμε την έκτακτη χρηματοδότηση τώρα. Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν (την ΕΚΤ). Έτσι, “παγώνεις” το όριο χρηματοδότησης για επιπλέον δύο ή τρεις ημέρες, δεν έχει καμία διαφορά», εξηγεί μία πηγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα