«Όχι» Τουσκ – Σόιμπλε στο αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής

Άκυρο έριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα ενώ «όχι» ήταν και η απάντηση και του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος παρενέβη για να αρθεί το αδιέξοδο στη χώρα μας, ζητώντας την σύγκληση έκτακτου Eurogroup. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό φέρεται να τόνισε κατά την επικοινωνία τους πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών και άρα είναι απαραίτητο να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο μόλις την Μ. Τρίτη απέρριψε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ αποκάλυψε επίσης πως εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα συνομίλησε με τον Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρόεδρο τόνισε πως για να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα, χρειάζεται να οριστεί ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup όχι στο μέλλον αλλά μέσα στις επόμενες μέρες και όχι καν στις επόμενες εβδομάδες.

Τι δήλωσε ο Σόιμπλε

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε απορρίπτει το αίτημα Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της Γερμανίας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή για τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει έρθει η ώρα για μία τέτοια συνάντηση, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Τι απαντά το Μαξίμου

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τουσκ, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:
«Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.
Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup. Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα