Ύμνοι Στιλ για Παναθηναϊκό και ελληνικό ποδόσφαιρο

Εντυπωσιασμένος απ’ όσα έχει συναντήσει στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό πρωτάθλημα, δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Άγγλος τερματοφύλακας των «πράσινων», Λουκ Στιλ.

Αναλυτικά όσα είπε για το μεγαλείο της ομάδας που αγωνίζεται, αλλά και το επίπεδο δυσκολίας του ελληνικού πρωταθλήματος:
«Ξεκάθαρα το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ πιο δυνατό από ότι νόμιζα, οι άνθρωποι στην Αγγλία δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες αρκετών ομάδων, ακόμη και οι ασθενέστερες ομάδες που αντιμετωπίζουμε, έχουν υψηλότερο επίπεδο από ότι οι περισσότεροι νόμιζαν. Πρώτα από όλα οι φίλαθλοι και το πάθος εδώ είναι απίστευτο. Παρά το γεγονός πως οι Άγγλοι φίλαθλοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και νομίζουν πως είναι παθιασμένοι δεν είναι σε καμιά περίπτωση συγκρίσιμο μέγεθος με αυτό που έχω ζήσει εδώ. Στους παίκτες αρέσει να παίζουν πολύ μπροστά στους οπαδούς. Είναι κρίμα που δεν υπάρχουν φίλαθλοι των δύο ομάδων στο γήπεδο όπως στην Αγγλία, δεν υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στο γήπεδο. Προφανώς ο ρυθμός στην Αγγλία είναι καταπληκτικός, η Premier League είναι πάρα πολύ δυνατή, καθώς υπάρχουν παίκτες από όλο τον κόσμο, ίσως οι κορυφαίοι.

Όλοι στην Αγγλία ξέρουν τον Παναθηναϊκό ως μια μεγάλη ομάδα, παίζοντας όμως εδώ καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος σύλλογος είναι. Όταν στέλνω στους φίλους μου και τους γονείς μου φωτογραφίες δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος, τη σημαντικότητα των αγώνων που έχουμε δώσει… Όταν ταξιδεύουμε στη χώρα και παίζουμε σε άλλες πόλεις μου θυμίζει όταν βρισκόμουν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γιατί ταξιδεύαμε τρεις έως τέσσερις ώρες και παντού υπήρχε κόσμος δικός μας. Και εδώ δεν υπάρχει καμία διαφορά, όταν κατεβαίνουμε από το αεροπλάνο δεν μπορώ να πιστέψω πόσους φιλάθλους έχουμε. Μιλώντας με ανθρώπους στην Αγγλία ξαφνικά γνωρίζω πως υπάρχουν οπαδοί του Παναθηναϊκού και στην Αγγλία.

Είναι καλό που υπάρχει αυτός ο συνδυασμός των ηλικιών, έχουμε κάποιους με μεγάλη εμπειρία και κάποιους με λιγότερη. Ξέρω πως πέτυχαν κάτι πολύ σημαντικό πέρυσι, στο Κύπελλο και τα Playoffs και αυτό μεγάλωσε τις προσδοκίες γι’ αυτή την ομάδα. Όταν πρωτοήρθα συνάντησα από τεχνικής άποψης υψηλό επίπεδο και πολλούς καλούς παίκτες. Ήταν ωραίο να το βλέπεις, γιατί ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο με ανάπτυξη από την άμυνα. Και οι προπονητές μας πίεσαν κάποιες φορές. Ξέρετε, ήμαστε ομάδα, όχι μόνο ένα σύνολο. Το σύνολο αποτελείται από έντεκα, η ομάδα από όλους.

Στην Ευρώπη αποκλειστήκαμε νωρίς. Ήδη μπορώ να πω πως στα τρία τελευταία παιχνίδια ήμασταν καλύτεροι από τα τρία πρώτα. Υπήρχε πολύ ένταση και τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα για τη συμμετοχή αλλά δεν το πιστέψαμε και αυτό το επιβεβαίωσε και ο προπονητής μας. Νομίζω πως αν αρχίζαμε ξανά στο Europa League την επόμενη εβδομάδα, στο ίδιο όμιλο θα τα πηγαίναμε καλύτερα, το ξέρω πως θα ήμασταν καλύτεροι. Αυτό είναι καλό γιατί όλοι έμαθαν από την ομάδα και εγώ ο ίδιος , αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι.

Το ντέρμπι ήταν μια φανταστική εμπειρία για εμένα. Έχω παίξει σε κάποια μεγάλα παιχνίδια στην Αγγλία και έχω δει και άλλα περισσότερα αλλά αυτά δεν μπορούν συγκριθούν με αυτά που έζησε σε αυτό το ματς. Είναι φοβερό να παίζεις σε μια τόσο τρελή ατμόσφαιρα. Υπήρχαν κάποια περιστατικά με καπνογόνα. Ένιωσα και απόλαυσα την εμπειρία του να πρέπει να μείνω προσηλωμένος στο παιχνίδι και ήρεμος , να κάνω εν τέλει τη δουλειά μου. Περιμένω να δω την άλλη όψη του νομίσματος και εκείνοι να έρθουν στην έδρα μας. Θα είναι και πάλι καταπληκτικά. Δεν περιμένω τίποτα λιγότερο από τους οπαδούς μας. Θα έρθει η οικογένεια μου από την Αγγλία για αυτό το παιχνίδι και είμαι σίγουρος πως δεν θα τους απογοητεύσουν οι οπαδοί μας με την ατμόσφαιρα που θα υπάρχει. Πρέπει να ήμαστε σίγουροι πως όταν πηγαίνουμε σε ένα ματς σαν αυτό θα μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Είναι καλό να πηγαίνεις με στόχο σε αυτό το παιχνίδι γιατί έχεις επιπλέον κίνητρο με την πίεση που υπάρχει. Νομίζω είναι καλό για τους παίκτες. Άρχισα να αγαπάω την ομάδα, αν και βρίσκομαι εδώ μερικούς μήνες. Με όποιον και να παίξουμε ειδικά όμως με εκείνους θα τα δώσουμε όλα. Αυτό ισχύει για κάθε παιχνίδι στο μέλλον.

Όταν πρωτοήρθα στον Παναθηναϊκό γνώριζα πως θα συναντήσω τον Μάρκους Μπέργκ και πως είχε εξαιρετικά στατιστικά από πέρυσι. Πρέπει να προσέχουμε τους παίκτες μας και αυτός είναι πολύ σημαντικός, όλοι το γνωρίζουν. Είναι πάρα πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Έχω δει αρκετό ποδόσφαιρο αλλά με τον τρόπο που αγωνίζεται αποδεικνύει πως, όπως ο κόσμος νομίζει , πως η δύναμη δεν είναι το παν στο ποδόσφαιρο. Αυτό που μετράει είναι η αντίληψη , η εμπειρία, το πως παίζεις με την μπάλα και το μυαλό. Η αντοχή του και τρόπος που προπονείται και η νοοτροπία του είναι το τέλειο παράδειγμα για τους νεότερους και για εμάς. Οι παίκτες που παίζουν στην ίδια θέση με εκείνον προσπαθούν να τον “μιμηθούν”. Για εμένα είναι φανταστικός , είναι ένα πολύ καλό παιδί. Και εάν φυσικά παραμείνει θα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους αντιπάλους μας.

Φυσικά ο Άλεξ Φέργκουσον με είχε παρακολουθήσει στην προπόνηση όταν ήμουν 17. Μίλησε τότε με την οικογένεια μου και με έμενα τον ίδιο αρκετά πριν βάλω την υπογραφή μου στην Μάντσεστερ. Είχε ένα πλάνο στο μυαλό του . Από τότε, όμως, ο τραυματισμός μου, όμως, στα 19 με πήγε αρκετά πίσω. Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος που έπαιξε ρόλο στην καριέρα μου. Με βοήθησε πάρα πολύ και τρέφω σεβασμό και θαυμασμό για το πρόσωπο του».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα