Ύστατη λύση ο ΕΟΠΥΥ για τη διαθεσιμότητα

Από τη «δεξαμενή» του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καλύψει το στόχο των 4.000 απολύσεων στο δημόσιο μέσα στο 2013.

Αυτή την εναλλακτική λύση  θα παρουσιάσει στους επικεφαλής των δανειστών ο Υπουργός, στην περίπτωση που  δεν περάσει η πρόταση να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και τους συμβασιούχους που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση της Παρασκευής με τους επικεφαλής της Τρόικα, εκτός από τους 2.000 υπαλλήλους της ΕΡΤ περιλαμβάνονται περίπου 300 επίορκοι, 400 υπάλληλοι που αποχώρησαν για λόγους υγείας και 800 – 1.000 αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες. Ο αριθμός μπορεί να συμπληρωθεί και από 300 υπεράριθμους που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ ή Α.Ε., χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» κάποιας μικρής ΔΕΚΟ.

Αν πάλι η απόφαση της τριμερούς για το θέμα των εργαζομένων σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και των συμβασιούχων πάρει παράταση για το τέλος του έτους, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα στραφεί στη «δεξαμενή» του ΕΟΠΥΥ για να καλύψει το στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2013 με 1.200 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, των οποίων οι ειδικότητες δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Εάν το σενάριο αυτό τελικά υιοθετηθεί, στη θέση των γιατρών που θα απολυθούν θα γίνουν 1.200 νέες προσλήψεις σε άλλες ειδικότητες.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει προς το παρόν και η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται όλα τα σχέδια που υπάρχουν για τη συμπλήρωση της λίστας με τις 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 αλλά και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα