Ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία

ΑΛΛΙΩΣ ΞΑΝΑ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ…

Τις διαβουλεύσεις τους προκειμένου να ξεπεραστεί ο κάβος της ακυβερνησίας που απειλεί την Ισπανία τις τελευταίες 60 ημέρες εντείνουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στη χώρας της Ιβηρικής.

Ως γνωστόν στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, ήρθε δεύτερο και τώρα προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με άλλα «όμορα» κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο η κλεψύδρα αδειάζει καθώς ο Πέδρο έχει διορία μέχρι τις 3 Μαρτίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανικό κοινοβούλιο.

Τι πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν; Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας του EurActiv, χθες Δευτέρα (22/2) έλαβε χώρα μια πολύωρη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των Σοσιαλιστών, του Podemos και δύο μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, από την οποία ανέβλυζε ένας αέρας αισιοδοξίας ότι επιτυγχάνεται κάποια πρόοδος.

«Συμφωνούμε στις προτεραιότητες, ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάτι στέρεο», είπε ο Ινίγο Ερεχόν, στέλεχος του Podemos σχεδόν πέντε ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Λιγότερο αισιόδοξα εμφανίζονταν, πάντως, στελέχη των Σοσιαλιστών που σημείωναν ότι οι τέσσερις υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών. «Συμφωνήσαμε στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης», είπε φειδωλά ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Ερνάντο, εξηγώντας ότι «δεν μπήκαμε στα μεγάλα θέματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταλήξουν σε συμφωνία οι Σοσιαλιστές και το Podemos θα κληθούν να ξεπεράσουν διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σε παράλληλο χρόνο, ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος Cuidadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στήριξης μια νέας κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλιστές. Ωστόσο κι ο Ριβέρα δεν άνοιξε τα χαρτιά του καθώς σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena Ser» άφησε να εννοηθεί ότι είναι ίσες οι πιθανότητες είτε για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε για την εγκατάλειψη της προσπάθειας,.

Εάν ο Π. Σάντσεθ αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση , βουλευτικές κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν εκ νέου στην Ισπανία τον Ιούνιο (σ.σ. πιθανόν στις 26/6). Σε περίπτωση νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sigma Dos που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της El Mundo, το Λαϊκό Κόμμα θα έχανε τέσσερις έδρες και το Podemos εννέα. Αντιθέτως, το Cuidadanos καταγράφει ανοδική πορεία.

Μια άλλη δημοσκόπηση της Sigma Dos που δημοσιεύθηκε χθες καταδεικνύει ότι το 48% των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς δεν θα υποστήριζαν μια νέα υποψηφιότητα του Μαριάνο Ραχόι σε ενδεχόμενες νέες εκλογές. Ωστόσο, ο Ραχόι επιμένει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά επανέλαβε πως θα προτιμούσε έναν «μεγάλο συνασπισμό» Σοσιαλιστών, Λαϊκού Κόμματος και Cuidadanos.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα