«Ύφεση το 2016 και μεγάλη “βουτιά” στις επενδύσεις»

Μόνο ευχάριστες δεν είναι οι προβλέψεις της  Morgan Stanley για την Ελλάδα αφού σε έκθεσή της κάνει λόγο για ύφεση και την  τρέχουσα χρονιά, τονίζει πως δεν είναι μηδαμινές οι πιθανότητες Grexit και «βλέπει» μεγάλη βουτιά στις επενδύσεις.

Ναι μεν υπάρχει πρόοδος στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις αλλά η διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά, με την κυβέρνηση να έχει ήδη απολέσει δυο βουλευτές, τονίζεται στην έκθεση της για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τα ρίσκα για την χώρα μας παραμένουν. ”Μπορεί οι αγορές να μην αποτιμούν πλέον την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή όμως οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν σημαντικοί ”. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η πραγματική ανάκαμψη είναι ακόμα μακριά και προβλέπει για το 2016 ύφεση -0,5% και νέα βουτιά στις επενδύσεις κατά -13,3%.

Θετικά μηνύματα, σύμφωνα με την Morgan Stanley, θα είναι ο επανασχεδιασμός του χρέους και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι προβλέψεις

Ο οίκος προβλέπει ύφεση 0,5% φέτος από οριακά αρνητικό ΑΕΠ, στο -0,1% το 2015, αλλά και ανάκαμψη 1,7% το 2017. Η αγορά ακινήτων παραμένει το αδύναμο σημείο, ενώ το εμπόριο αποτελεί «οδηγό» μόνο επειδή μειώνονται οι εισαγωγές, σημειώνει.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει νέα «βουτιά» στις επενδύσεις, ύψους 13,3%, με σημαντική ανάκαμψη 10,7% το 2017.

Προβλέπει επίσης νέα πτώση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 1,5% εφέτος και ανάκαμψη 2,3% το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμά ότι φέτος θα μειωθεί στο 25,2%, καταγράφοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 24% το 2017. Από το 2017 αναμένει και γύρισμα σε πληθωρισμό, με 0,8% μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αποπληθωρισμού.

Ο οίκος προβλέπει ακόμη οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% φέτος, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί στο 2% το 2017, αλλά και μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 202,7% το επόμενο έτος από 204,8% εφέτος.

Επισημαίνει ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθούν χαμηλότερα επιτόκια αλλά και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Τέλος, όπως σημειώνει ο οίκος, η σύσταση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει equalweight μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα