«Ώρα να ξαναγυρίσουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη»

Για επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα “Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων”.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Όπως είπε ο υπουργός, η προσπάθεια προσαρμογής τελείωσε και από εδώ και πέρα θα μοιραστούν τα οφέλη από την ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι όλες οι μειώσεις που γίνονται είναι οι μειώσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε.

Επανέλαβε ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις, μειώνονται μόνον οι επικουρικές εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι πάνω από 1.300 ευρώ. “Εμείς δεν επιβάλαμε οριζόντιες μειώσεις, όπως στον παρελθόν, εφαρμόσαμε απλώς το νέο σύστημα υπολογισμού και στις παλιές συντάξεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι τώρα που αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν πάλι αυτό το κλίμα της αμφιβολίας.

Δήλωσε, τέλος, ότι “ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη”. “Για πρώτη φορά θέσαμε εμείς το ζήτημα της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων””, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο συνταξιούχος μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την ανάπτυξη”

Στο μεταξύ, για τις διαπραγματεύσεις στα εργασιακά καθώς και για τις περικοπές στις συντάξεις μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Aναλυτικά τι είπε:

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αρραγές εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο και στη διαπραγμάτευση των εργασιακών, γι΄ αυτό και υπήρξε το κάλεσμα προς όλους να συνυπογράψουν τους στόχους για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία κατέληξε σε κοινή δήλωση, τον περασμένο Ιούλιο, που λέει το αυτονόητο και ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά των εργοδοτών δεν υπάρχει θέμα για τα λοκάουτ και τις ομαδικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα, κλήθηκαν τα κόμματα να στηρίξουν επίσης την θέση αυτή, ώστε να υπάρξει και κοινή πολιτική θέση, ενώ σε διεθνές επίπεδο ενισχύουμε τα ερείσματα της ελληνικής πλευράς, καθώς υπάρχει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα σε όλη την Ε.Ε., από αυτούς που εκφράζουν τις θέσεις υπέρ της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πρακτικών.

«Έτσι, η Ελλάδα επιδιώκει να απομονώσει το ΔΝΤ, όπως πέτυχε και την άνοιξη σε σχέση με την επιλογή της αύξησης εισφορών προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις. Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, εξάλλου, δεν έχει καμία σχέση με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Όσο αφορά στα εργασιακά επισήμανε ότι «για τα εργασιακά αναμένεται ακόμη το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμώνων που θα αποτελέσει το έναυσμα των συζητήσεων, τον Οκτώβριο. Αυτό το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί».

Ο υπουργός εργασίας κλήθηκε να σχολιάσει και την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. «Ο πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο, για το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων που έχουν αποβληθεί βίαια από το σύστημα λόγω των υπέρογκων εισφορών. Το πρώτο βήμα για την στήριξή τους έγινε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι νεοφιλελεύθεροι τον εμποράκο τον έχουν στο στόχαστρο, στηρίζουν τα mall και τους μεγάλους παίκτες. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι θέλουμε να σώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα», υπογράμμισε.

Για το θέμα των συντάξεων ανέφερε ότι «δεν έχουν μειωθεί οι κύριες συντάξεις, ενώ στις επικουρικές οι μειώσεις αφορούν μόνο αυτές που ξεπερνούν σε άθροισμα με την κύρια τα 1.300 ευρώ, κυρίως σε ταμεία όπου υπήρχε μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των εισφορών και των παροχών.Οι δικαιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις λόγω των παραπάνω θα πάρουν αναλυτική εξατομικευμένη επιστολή προκειμένου να έχουν μία αναλυτική εξήγηση για τις τροποποιήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Με το γράμμα αυτό, ξεκαθαρίζεται ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις και πλέον αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούνται και θα λαμβάνουν.

Με την ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο, αναμένεται τα ποσά αυτά να αυξηθούν, καθώς η εθνική σύνταξη, που σήμερα υπολογίζεται στο τρέχον επίπεδο φτώχειας, θα ενισχυθεί με την αύξηση του ΑΕΠ. Εάν βρισκόμασταν στην αρχή της κρίσης, το ποσό αυτό θα ήταν στα 600 ευρώ. Συνδέουμε το σύστημα με την άνοδο της οικονομίας, ο συνταξιούχος μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την ανάπτυξη, θα τα δεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το ΕΚΑΣ είναι ωστόσο μία άλλη υπόθεση», συνέχισε ο κ.Κατρούγκαλος, «καθώς δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ασφαλιστικού, λόγω του ότι είχε συμφωνηθεί η περικοπή του, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στο νόμο που επικύρωσε την συμφωνία με τους δανειστές το Καλοκαίρι του 2015».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα