1 εκατ. παιδιά έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό του Νεπάλ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν «πληγεί σημαντικά» από τον σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Νεπάλ που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους, δήλωσε  εκπρόσωπος του Ταμείου Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNICEF), την ώρα που οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.

Με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνές, η UNICEF προειδοποιεί για τον κίνδυνο υδατογενών και μολυσματικών επιδημιών.

«Αυτό που γνωρίζουμε στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που έχουν πληγεί σημαντικά. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτήν τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Γνωρίζουμε ότι εξαντλούνται οι επάρκειες τροφίμων και νερού» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Κρίστοφερ Τάιντεϊ της UNICEF.

«Κατακλυζόμαστε από αιτήματα για διάσωση και βοήθεια από ολόκληρη τη χώρα» είπε ο Ντίπαλ Πάντα, μέλος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι ήδη πλήρη, γεγονός που αναγκάζει κάποιους ασθενείς και τραυματίες να κείτονται στον δρόμο αναζητώντας θεραπεία μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες, των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Εκτός πρωτεύουσας, οι πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής και για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν συγκεχυμένες.

Λιγοστές αναφορές υπάρχουν, για παράδειγμα, για την Γκόρκα, μία από τις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές. Η ορεινή αυτή περιοχή, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, έχει πληθυσμό σχεδόν 270.000 κατοίκους. Σημαντικές ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και η Λαμτζούνγκ.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας του Νεπάλ δηλώνουν ότι συνολικά 3.218 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, ενώ 6.500 είναι οι τραυματίες. Παράλληλα, 66 άτομα σκοτώθηκαν στα σύνορα με την Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στη φτωχή αυτή χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν μόλις 2,1 γιατροί και 50 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα