10% λιγότερους υπαλλήλους της Βουλής ζητά η τρόικα

Σχέδιο για απολύσεις του 10% των υπαλλήλων της Βουλής, ήτοι 130-150 εργαζομένων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενταγμένο στις γενικότερες πιέσεις που ασκούν οι τροϊκανοί για δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Το εν λόγω σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες -μεταξύ πολλών άλλων- συζητείται στα κυβερνητικά κλιμάκια, αποφέρει όπως λέγεται διπλό αποτέλεσμα, αφού και εξυπηρετούνται στόχοι που έχει θέσει πιεστικά η τρόικα, αλλά και συμβολικά «θυσιάζονται» μαζί με άλλους δημόσιοι υπάλληλοι που στη συνείδηση των πολιτών προέρχονται από τα? ρετιρέ του Δημοσίου, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιπερισπασμός προκειμένου να «περάσουν» πιο εύκολα άλλες μεταρρυθμιστικές ενέργειες εταιρειών που υπάγονται στο Δημόσιο.

Οι σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται και στην “Δημοκρατία της Κυριακής” πήραν μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες ώρες και μάλιστα ενισχύθηκαν λόγω σημειολογίας, αφού το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεγε να υποδεχθεί τους εκπροσώπους των δανειστών όχι στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, αλλά στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το εν λόγω σχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται έντονα στα κυβερνητικά κλιμάκια, αποφέρει όπως λέγεται, διπλό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, φέρεται αρχικά να ανθίσταται σε απολύσεις υπαλλήλων της Βουλής, ωστόσο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, αφού όλα έχουν να κάνουν με το πόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις των δανειστών για «ανθρωποθυσίες» δημοσίων υπαλλήλων, με το πρώτο δείγμα από τις διαπραγματεύσεις της εβδομάδας που πέρασε να είναι αποθαρρυντικό για εξαιρέσεις οργανισμών του Δημοσίου που -τουλάχιστον- στο παρελθόν απολάμβαναν ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο.

Αφενός εξυπηρετούνται και οι στόχοι της τρόικας για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και αφετέρου έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού μαζί με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, θυσιάζονται και τα λεγόμενα “ρετιρέ του δημοσίου”, όπως έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου.

Στο στόχαστρο των περικοπών βρίσκεται το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, οι υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκείνοι που βρίσκονται κοντά σε συνταξιοδότηση, αλλά και το Κανάλι της Βουλής.

Το πρώτο θύμα στους σχεδιασμούς για το “ψαλίδι” στον ναό της Δημοκρατίας είναι το Ίδρυμα της Βουλής. Το εν λόγω αριθμεί περί τους 30 – 35 υπαλλήλους, στεγάζεται σε κτίριο της Βουλής επί της Λεωφόρου Αμαλίας και η κατάργησή του ήδη περιλαμβάνεται και προτείνεται σε έκθεση που είχε εκπονήσει η τότε Αντιπροεδρία της κυβέρνησης το 2012.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα