100 χρόνια επιτυχιών για την «πρωταθλήτρια των εξαγορών»

Εκατό χρόνια από την ίδρυσή της συμπλήρωσε την περασμένη Τετάρτη 6 Ιουλίου και ο πρόεδρος του Ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, έστειλε τα δικά του μηνύματα τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες της οικονομίας».

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Πίσω στο μακρινό 1916 και με το γαλλικό «πατρώνυμο» Banque du Piree τοποθετούνται τα γενέθλια της… αιωνόβιας πλέον Τράπεζας Πειραιώς που, όπως περιγράφει παραστατικά ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, «ξεκίνησε ως ένα μικρό τραπεζικό ίδρυμα, με σχετικά περιορισμένους στόχους και δραστηριότητες. Σήμερα, την έχουμε αναδείξει σε μία μεγάλη για την εγχώρια αγορά, ισχυρή και σημαντική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τράπεζα».

Κι αυτή είναι η αλήθεια. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από την ίδρυσή της, για να εισαχθούν το 1918 οι μετοχές της Banque du Piree στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και έκτοτε, για διάστημα αρκετών δεκαετιών, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα λειτούργησε ως ιδιωτική τράπεζα, έως ότου περάσει σε κρατικά χέρια το 1975. Περίπου με την ίδια μορφή, καθώς το όνομα που την ξέρουμε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς «ξαναντεμπουτάρει» το 1991, οπότε και ιδιωτικοποιήθηκε, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη εργασιών και δραστηριοτήτων.

Πρωταθλήτρια…
Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας το 1991 υπήρξε ορόσημο για την ιστορία της Πειραιώς, όταν –όπως λέει ο επικεφαλής της– «μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, με τους οποίους μοιράστηκα το ίδιο όραμα, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη και μεγάλη τράπεζα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής, η οποία άρχιζε για την ελληνική οικονομία μετά από την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε μερίδιο αγοράς τότε μόλις 0,1%. Σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 30%. Τότε απασχολούσε 200 εργαζόμενους. Σήμερα ο Όμιλος απαριθμεί 20.000 εργαζόμενους και σχεδόν 6.000.000 πελάτες».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά η Τράπεζα Πειραιώς αναδείχτηκε σε «πρωταθλήτρια των εξαγορών» ενσωματώνοντας-απορροφώντας γνωστά ονόματα του τραπεζικού κλάδου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, όπως η Chase Manhattan (1998) και Crédit Lyonnais (1998), η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης (37%, 1998), η Τράπεζα Χίου (35%, 1999), η ΕΤΒΑ (2002-2003), το υγιές τμήμα της ΑΤΕbank (2012), η Millennium Bank Ελλάδας (2013), οι εν Ελλάδι δραστηριότητες της Tράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Tράπεζας (2013), η Γενική Τράπεζα (2014) και η Πανελλήνια Τράπεζα (2015).

Σύμφωνα, πάντα, με τα όσα είπε ο Μ. Σάλλας επ’ ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την ίδρυση της τράπεζας, «οι επιτυχίες της Πειραιώς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, η φιλικότητα προς τον πελάτη και η ποιότητα των υπηρεσιών, χαρακτηρίζουν την ιστορία της τράπεζας αλλά και προσδιορίζουν την πορεία της μπροστά στις νέες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία».

«Συνεχίζουμε την πορεία μας, με την ίδια πίστη και την ίδια φιλοσοφία. Συνέπεια, ποιότητα, εργατικότητα, προτεραιότητα στις ανάγκες του πελάτη και της οικονομίας, σεβασμό στα συμφέροντα όλων των μετόχων. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες μιας δύσκολης εγχώριας και ευρωπαϊκής οικονομικής συγκυρίας, έτοιμοι για το μέλλον», υπογράμμισε κλείνοντας το μήνυμά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα