Οι οικονομικές εξελίξεις του διμήνου Αύγουστος-Σεπτέμβριος από την Τράπεζα Πειραιώς

Τα σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό το γ’ τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης του έτους

Στο… ριμπάουντ ανάκαμψης ύψους 16,2% που “έγραψε” η ελληνική οικονομία στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στέκεται η Τράπεζα Πειραιώς στο ενημερωτικό οικονομικό δελτίο της για το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021.

Οι αναλυτές της τράπεζας θυμίζουν ότι το β’ τρίμηνο του 2020 το ελληνικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί -λόγω πανδημίας- κατά -13,9% σε ετήσια βάση και η αξία του επανέρχεται στα επίπεδα που ΄ήταν το 2019.

Τα σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό το γ’ τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης του έτους, ο οποίος ήδη στο 1ο εξάμηνο ανήλθε στο 7,0%. Ταυτόχρονα, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η καλή πορεία στη βιομηχανία, το εμπόριο και την οικοδομική δραστηριότητα και η βελτίωση στην αγορά εργασίας, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να στηρίζουν μια πορεία της ελληνικής οικονομίας καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε την 1η Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη επανέκδοση δύο ομολογιακών τίτλων, αντλώντας συνολικά 2,5 δισ. ευρώ. Τέλος, η “Scope Ratings” στις 10 Σεπτεμβρίου αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “ΒΒ+” από “ΒΒ”, με σταθερό “outlook” και η “DBRS” στις 17 του μηνός σε ΒΒ από BB (low), με θετικό “outlook”.

Στρέφοντας το βλέμμα στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, στο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμ΄ίζεται η απόφαση της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας  να προχωρήσει στο δ’ τρίμηνο σε μέτρια μείωση των αγορών του προγράμματος ΡΕΡΡΡ σε σύγκριση με το αυξημένο μέγεθός τους κατά το β’ και γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της, η ενίσχυση του πληθωρισμού εκτιμάται κυρίως ως παροδική, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 1,5% το 2023 (2021: 2,2%) αποκλίνοντας από τον συμμετρικό στόχο του 2%. Παράλληλα, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 στο 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πρόδρομων οικονομικών δεικτών παραμένει πολύ υψηλά.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις οικονομικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική FED διαφαίνεται ότι θα προχωρήσει σχετικά σύντομα στην έναρξη του tapering εντός του 2021 με προοπτική να το ολοκληρώσει στα μέσα του 2022.

Μέχρι τα τέλη του 2024 η FOMC διαβλέπει έξι τουλάχιστον αυξήσεις του παρεμβατικού επιτοκίου. Παρότι οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες διατηρούνται υψηλά, προβληματισμός προκύπτει από το ότι ο πρόδρομος δείκτης για τον καταναλωτή (Consumer Sentiment Index του University of MIchigan) παραμένει σε σχετικά υποτονικό επίπεδο, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων κρουσμάτων του covid.

Στην Κίνα, τέλος, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν έντονη επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα