1085 σπίτια και 422 αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες

 Διπλασιάστηκε ο αριθμός καταστροφών σε σπίτια και ΙΧ από τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας στην Αττική. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ζημιές από τις πλημμύρες υπέστησαν 1085 σπίτια και 422 αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με αυτά, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 395 αιτήσεις από τους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Φυλής και Πειραιώς για την καταβολή του εκτάκτου βοηθήματος, ύψους 586 ευρώ και για αυτή την ενέργεια έχει δεσμευτεί ήδη κονδύλι ύψους 304.000 ευρώ.

 

Αμέσως μετά σειρά παίρνει η επιχείρηση αποκατάστασης που θα γίνει στη βάση της ζημιάς κάθε νοικοκυριού, κάτι που εκτιμάται από επιτροπές των οικείων Δήμων και έως τώρα δεν έχουν σταλεί τέτοια αιτήματα. Το υπουργείο πάντως από την σειρά του έχει διαβιβάσει τα δελτία καταγραφής ζημιών για να βοηθήσει στο έργο των επιτροπών και την ταυτοποίηση των πληγέντων.

 

Ενώ έως το βράδυ της Κυριακής, η Πυροσβεστική ενημέρωνε το υπουργείο για 580 ακίνητα και 168 αυτοκίνητα με ζημιές, χθες, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 1085 ακίνητα και τα 422 αυτοκίνητα αντίστοιχα, ενώ την Παρασκευή  είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι πληγέντες θα μπορούν να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική και τον τριψήφιο αριθμό 189 για να αναφέρουν τις ζημιές που έχουν υποστεί, προκειμένου αυτές να καταγραφούν και να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

 

Ήδη το υπουργείο έχει υποβάλει αίτημα για δέσμευση κονδυλίου ύψους 925000 ευρώ και αναμένονται αιτήσεις από συνολικά 25 Δήμους.

Στο αίτημα του κ. Κακλαμάνη για συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και παράλειψη της γραφειοκρατίας και της συναρμοδιότητας πολλών υπηρεσιών χάριν συντομίας, ο υπουργός Εσωτερικών αποκρίθηκε ότι ενώ η καθ? ύλην αρμόδια για το θέμα Περιφέρεια Αττικής έχει δαπανήσει περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα από το 2003 έως το 2014, μελέτες αναφέρουν ότι για την ασφαλή θωράκιση της Αττικής απαιτούνται πάνω από 1,5 δις. ευρώ, που μπορεί να φτάνουν και τα δύο δισ. ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο κ. Κακλαμάνης είχε επαναφέρει την πρότασή του για Συμβούλιο αρχηγών με αντικείμενο τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα