113 προαπαιτούμενα για ανάκαμψη και μόνιμη επιστροφή στις αγορές

Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προσγειώνει απότομα την κυβέρνηση και καταρρίπτει το αφήγημα πως η εποπτεία της χώρας τελειώνει το 2018.

«Η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της τριμηνιαίας έκθεσης. Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού υπογραμμίζουν πως η πορεία της ανάκαμψης αλλά και ο στόχος άντλησης χρημάτων από τις αγορές συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως των 113 προαπαιτούμενων εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτιμά ως θετικό βήμα την έξοδο στις αγορές επισημαίνοντας ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιστροφή σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στην χρηματοδότηση από τις αγορές».

Σημειώνεται πως τα νούμερα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανάπτυξη του 2017 δεν αποκαλύπτουν τα προβλήματα της χώρας. Στην έκθεση προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν. Όπως σημειώνεται, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% το 2017 και το 2018 το 3%, η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη.

Αξιοσημείωτη είναι και η μη αμιγώς οικονομική επισήμανση που περιλαμβάνεται στην έκθεση για την ανάγκη θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας. «Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, απελευθερώνει αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με τις βασικές αρχές τις σύγχρονης δημοκρατίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα