12 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Ο βασικός κορμός των μέτρων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ
Πακέτο αλλαγών σε μισθούς, συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικό και συνδικαλιστικά δικαιώματα -μεταξύ των οποίων και αυτό της απεργίας- προωθεί η κυβέρνηση.
Ο βασικός κορμός των μέτρων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.
Τα μέτρα, αναμένεται να προωθηθούν σε τρία στάδια με τα πρώτα εξ αυτών (κυρίως εργασιακά), να παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Τα συνδικάτα, βρίσκονται επί ποδός πολέμου με την κυβέρνηση, αλλά και…μεταξύ τους, καθώς συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση η κόντρα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ.
Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:
Για μισθούς και συμβάσεις:
– Εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
-Δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των συνδικαλιστών, για τη λήψη αποφάσεων απεργίας.
-Δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.
– Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές αλλά και οι διαιτητικές αποφάσεις) .
– Προσαύξηση 10% του κόστους των υπερωριών για τη μερική απασχόληση. Αντίστοιχη προσαύξηση θα υπάρχει και για όσους προσλαμβάνονται για εργασία έως 3 ώρες, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει υπερεργασία.
-Καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων για περισσότερους από 2 μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
-Καταγραφή στο σύστημα Εργάνη των εργαζομένων με “μπλοκάκι” και εργόσημο.
-Αλλαγές στη διαδικασία μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον OMEΔ
Για το ασφαλιστικό:
-Σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και έως το 2023, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίστοιχης ρύθμισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ψηλά εισοδήματα.
– Επαναφορά του αποκλεισμού των εργοδοτών που δεν είναι συνεπείς, από την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) γ
-Δυνατότητα υποβολής αίτησης στο ΚΕΑΟ σε δεύτερη φάση, ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, για οφειλέτες-ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα υποβάλουν όμως αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις, έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου.
-Μετά τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα αλλάξει το πλαίσιο της επικουρικής ασφάλισης, με την καθιέρωση ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.