15 εκατ. ευρώ από τους αδρανείς λογαριασμούς

Δεκαπέντε εκ. ευρώ θα περιέλθουν στα ταμεία του κράτους το 2014, από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ενημέρωσε την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, το στοιχείο αυτό προέρχεται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όμως θα ελεγχθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο ερωτών βουλευτής αναφέρθηκε στις φήμες που μιλούν ακόμη και για 5 δις. Και τόνισε πως το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ίσχυε από το 1942 και καθυστέρησε μέχρι πέρσι για να τροποποιηθεί και χρησιμοποιήθηκε για λόγους αδιαφανείς, ακόμα και για πλουτισμό υπαλλήλων. «Είναι καλό που άλλαξε, αλλά οι ψίθυροι εξακολουθούν να ισχύουν. Υπάρχει αντίδραση των τραπεζών στην υλοποίηση του πλαισίου. Το να αφαιρεθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα είναι γι’ αυτούς επώδυνο» είπε ο κ. Τσούκαλης.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες άργησαν να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν παραμείνει ανενεργοί για τουλάχιστον 20 χρόνια. «Μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τους πόρους αυτούς» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με βάση τα στοιχεία που έχουν σταλεί, οι πόροι που θα εξασφαλιστούν για το δημόσιο, το 2014, ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ περίπου. Τα ποσά αυτά δεν έτυχαν ειδικής αναφοράς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο δεν προβλέπεται ανάλυση εσόδων. Θα καταγραφούν ωστόσο σε ειδικό κωδικό του τελικού σχεδίου.
Την τελική εποπτεία για το ύψος των ανενεργών λογαριασμών έχει η Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα στοιχεία φαίνεται να χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης απ’ τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο» ανέφερε σχετικά ο κ. Σταϊκούρας.
Διαβάστε επίσης