158 ο Κυριάκος, 22 η Φώφη αλλά θέλει το κουμάντο…

Πολιτικός εκβιασμός στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ. η οποία αρνείται να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από την Κεντροδεξιά

Στις 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε με την λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου τον Μάρτιο να έχει εκλεγεί από την Βουλή. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του κ. Παυλόπουλου. Παρά το γεγονός ότι επιμένει για την επανεκλογή του ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λεγόμενοι καραμανλικοί.

Εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόσωπο που θα προταθεί θα εκφράζει τη συναίνεση και δεν θα μπορεί η αντιπολίτευση να πει όχι. Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και στο υποθετικό σενάριο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει τον κ. Δραγασάκη, ή τον κ. Φλαμπουράρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει όχι.

Το ΚΚΕ ως είθισται ποτέ δεν ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτιμώντας το λευκό, ενώ για το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφακη ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι απρόβλεπτος και μπορεί να σου πει ναι και τελικά να ψηφίσει όχι. Όσο για τον Κυριάκο Βελόπουλο ανάλογα το πρόσωπο μπορεί και να συμφωνήσει.

Έτσι η έννοια συναίνεση ισχύει μόνο για το ΚΙΝΑΛ. Οι θέσεις των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα είναι παρεμφερείς και γενικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό φάνηκε και στην χθεσινή συνάντηση των δύο, όπου βρίσκονται σε κοινή ρότα σε ό,τι αφορά την προσφυγή στην Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και όχι για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Όμως ενώ υπάρχει μία διάθεση συναίνεσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη με το ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά την υποδαυλίζει με την στάση που κρατά στο ζήτημα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι ναι μεν πρότεινε δύο πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα κι ένα ακόμη πρώην πρόεδρο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όμως την ίδια ώρα δηλώνει με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι δεν θα ψηφίσει ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον προερχόμενο από την Κεντροδεξιά.

Δηλαδή με τους 22 ψήφους που διαθέτει το ΚΙΝΑΛ θέλει να κάνει “κουμάντο” στην πλειοψηφία των 158 βουλευτών που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία, πατώντας στην ειλικρινή διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναίνεση όχι μόνο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η κ. Γεννηματά αγνοεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όμως είναι και πρόεδρος της Ν.Δ. Και πρέπει ταυτόχρονα να αφουγκραστεί και την βάση του κόμματος του, αλλά και τους βουλευτές του. Διότι πλέον με την αλλαγή στο σύνταγμα δεν είναι απαραίτητο ο νέος Πρόεδρος να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, όπως στα παρελθόν, αλλά ισχύει και η σχετική πλειοψηφία, δίχως να χρειάζεται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Δυστυχώς η κ. Φώφη Γεννηματά δεν έχει κατανοήσει ότι είναι επικεφαλής ενός μικρού κόμματος του 8% και ο ρόλος της δεν μπορεί να υπερβαίνει το μπόι της. Δεν μπορεί να εκβιάζει στο όνομα της συναίνεσης αποκλείοντας με το έτσι θέλω κάποιο πρόσωπο από την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Με αυτή τη λογική, αναμενόμενο θα ήταν να πει «όχι» σε ενδεχόμενη πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Αντώνη Σαμαρά, που έκαναν πράξη την κεντροδεξιά διακυβέρνηση, ικανοποιώντας έτσι τον γνωστό μέντορά της, απογοητεύοντας όλους όσοι έχουν απομείνει στο ΚΙΝΑΛ. Διότι ικανοί για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν μόνο στην Κεντροαριστερά. Και αγνοεί το σημαντικότερο: Τις νωπές εκλογικές αναμετρήσεις (Εθνικές, ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές) από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, όπου οι πολίτες εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο αυτοδύναμη Κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά και τους περισσότερους εκπρόσωπους της Ν.Δ. σε περιφέρειες και δήμους.

 

 

Διαβάστε επίσης