20.000 άτομα τον χρόνο σκοτώνουν το αλκοόλ και το κάπνισμα

Σε 15.000 το χρόνο ανέρχονται οι θάνατοι στην χώρα μας από το κάπνισμα και σε 5.000 από το αλκοόλ. To συγκλονιστικό στοιχείο, όπως και άλλα παρόμοια, που συνθέτουν το πρόβλημα των εξαρτήσεων που, όπως δήλωσε ο Γ. Σούρλας «απειλούν την κοινωνική και εθνική μας υπόσταση», παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και το Υπουργείο Υγείας, με θέμα «Ανθρώπινο Δικαίωμα Η Προστασία από τις εξαρτήσεις». Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, αναφερόμενος στο μείζον θέμα επεσήμανε ότι:

# Μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εξαρτημένο από ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά, κάπνισμα) και από το τζόγο και το διαδίκτυο.
# 200.00 πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση.
# Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι θάνατοι κάθε χρόνο (15.000 από κάπνισμα. 5.000 από αλκοόλ).
# Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς με νοσήματα που αποδίδονται στις εξαρτήσεις και μόνο από το κάπνισμα νοσηλεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000.
# Σε περισσότερους από 20.000 ανέρχονται οι χρήστες ενέσιμων.
# Σε 4,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες μόνο για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

«Οι εξαρτήσεις», δήλωσε ο κ. Σούρλας, «απειλούν την εθνική μας υπόσταση, γιατί επηρεάζουν τη γονιμότητα και επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Με τους χιλιάδες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, αποδεκατίζεται η νεολαία, απονευρώνεται το έθνος με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η προστασία από τις εξαρτήσεις, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή».
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Ομιλητές ήταν ο κ. Π. Μπεχράκης, πνευμονολόγος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος, η κα Α. Τσίτσικα επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα. Χρ. Διαμαντοπούλου-Παπουτσοπούλου, εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, η κα Ε. Σεγρέδου, ψυχίατρος, επιμελήτρια Α’ ΨΝΑ, ο κ. Ε. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και ο κ. Χ. Σπηλιωπούλου καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών και πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα