20.000 γυναίκες «σκλάβες» του σεξ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα του 2014, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, εξακολουθεί να θεωρείται χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη και καταδεικνύει ότι περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας.

 Του Κώστα Παπαδόπουλου

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων), το 2013 αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα 106 θύματα εμπορίας, από τα οποία 52 ήταν άνδρες, 47 γυναίκες, ενώ 7 από τα θύματα ήταν παιδιά. Η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί την επικρατούσα μορφή παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα και ακολουθεί η σεξουαλική εκμετάλλευση, κυρίως σε γυναίκες, με τα παιδιά να μη γλιτώνουν και αυτά από την εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με έκθεση του State Department για το trafficking στην Ελλάδα, γυναίκες από τη Ανατολική Ευρώπη (σ.σ. ανάμεσά τους και χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε., όπως η Λετονία), τη Νιγηρία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κίνα και ορισμένες χώρες της Αφρικής αποτελούν τα πιο κοινά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα. Τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας προέρχονται κυρίως από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Αλβανία, το Μπαγκλαντές, η Βουλγαρία, η Ινδία, η Μολδαβία, το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία που παραθέτουν ΕΛ.ΑΣ. και ΜΚΟ που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μάστιγα, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των παιδιών που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία από μέλη των οικογενειών τους, με τη μορφή της πώλησης – διάθεσης αγαθών στον δρόμο, της επαιτείας ή ακόμα και της διάπραξης μικροκλοπών.

Συστάσεις από ΗΠΑ

Οι συντάκτες της έκθεσης του State Department υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας. Ωστόσο», όπως υπογραμμίζεται, «καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στην εφαρμογή του σχεδίου (κατά της εμπορίας ανθρώπων)».

Οι Αμερικάνοι αναγνωρίζουν, πάντως, ότι «η κυβέρνηση είναι πιο αυστηρή» απέναντι στους δράστες, σε σύγκριση με την προηγούμενη αναφορά, έχει βελτιώσει τις διαδικασίες αναγνώρισης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και υιοθέτησε νέα νομοθεσία για τη θέσπιση Εθνικού Συντονιστή για την εμπορία ανθρώπων.

Οι ελληνικές Αρχές, σημειώνεται στη συνέχεια, προχώρησαν σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων κατά το 2013 και έκαναν σημαντικές ενέργειες για την περαιτέρω εκπαίδευση μελών της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος σε πτυχές που αφορούν την εμπορία ανθρώπων.

Στην έκθεση καταγράφονται «συστάσεις» προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σωματεμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται: αποτελεσματικότερη εκπαίδευση αξιωματικών επιβολής του νόμου, βελτίωση του ελέγχου διακίνησης αιτούντων ασύλου, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων νόμιμων υπηρεσιών για τα θύματα, ενίσχυση των διαδικασιών δίωξης και καταδίκης των δραστών, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων που φέρεται να εμπλέκονται σε περιπτώσεις σωματεμπορίας.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα συνεργασίας των Αρχών με ΜΚΟ για τη διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων σωματεμπορίας, καθώς και για την εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας θυμάτων.

Εμπλοκή αστυνομικών

Ο τζίρος από το trafficking είναι τόσο μεγάλος που ακόμα και ανώτεροι αστυνομικοί δεν διστάζουν να πατήσουν τον όρκο τους και να μπλεχτούν στα σκοτεινά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπινων ψυχών. Ενδεικτικά η «Α» παραθέτει την περίπτωση αστυνομικού διευθυντή, επικεφαλής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος συνελήφθη από συναδέλφους του των Εσωτερικών Υποθέσεων που διεξήγαγαν έρευνα για τη δράση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον εν λόγω αστυνομικό για παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφων.

Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία, ο κατηγορούμενος αξιωματικός εισέπραξε 11.000 ευρώ από 52χρονο άνδρα –μέλος σπείρας– προκειμένου να εντοπίσει άτομο που του όφειλε μεγάλο χρηματικό ποσό. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν αντίγραφα υποβλητικών αναφορών, δικογραφίες και άλλα υπηρεσιακά έγγραφα. Ο αξιωματικός είχε απομακρυνθεί από το τιμόνι της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

 

Με τη γλώσσα των αριθμών

Η εμπορία ανθρώπων είναι η σύγχρονη παγκόσμια μορφή δουλείας, με καλά οργανωμένα κυκλώματα να εκμεταλλεύονται τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν σε πολλές χώρες και να καταπατούν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με στοιχεία παγκόσμιων οργανισμών, στον πλανήτη υπάρχουν:

*** 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι

*** 20.900.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

*** 14.200.000 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε τομείς όπως οι αγροτικές καλλιέργειες, οι κατασκευές, η οικιακή εργασία και η βιομηχανική παραγωγή

*** 4.500.000 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

*** 5.500.000 παιδιά θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία

*** 127 χώρες προέλευσης θυμάτων σεξουαλικού trafficking – 137 χώρες προορισμού

 

Την ίδια ώρα:

*** Μόνο 40.000 θύματα αναγνωρίστηκαν το 2013 σε παγκόσμιο επίπεδο

*** Μόνο 1-2% των θυμάτων καταφέρνουν να αποδράσουν από τους εκμεταλλευτές τους και να διασωθούν

*** Μόνο 1 στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα