20 αναποφάσιστοι νέοι ανέκριναν τον Σταύρο Θεοδωράκη (video)

Ενώπιον 20 νέων ανθρώπων, μαθητών και φοιτητών που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει για την επιλογή τους στις ευρωεκλογές της Κυριακής, βρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης το βράδυ της Τετάρτης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε στον “βομβαρδισμό” ερωτήσεων που δέχθηκε, σε μία συζήτηση που είχε ως μοναδικό όριο και όρο τον χρόνο της μίας ώρας.

Τι απασχολεί τα νέα παιδιά; Τα κόμματα, η αποχή, η αγορά εργασίας, οι νέες τεχνολογίες, το συνταξιοδοτικό, η διαγενεακή δικαιοσύνη. Για όλα αυτά τα σημαντικά που θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί κατά την περίοδο της προεκλογικής περιόδου, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε απαντήσεις. Πείστηκαν τελικά οι αναποφάσιστοι νέοι τέσσερις μέρες πριν την κάλπη;

Ορισμένες από τις ερωτοαπαντήσεις είναι:

Πύρρος (17 ετών): “Πριν από λίγους μήνες δεν ήξερα καν πως το όνομα μου θα βρίσκονταν στους εκλογικούς καταλόγους. Καλούμαι να ψηφίσω στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ξέρουμε τα λιγότερα. Τι έχετε να πείτε στους συνομηλίκους μου ώστε να τους πείσετε να έρθουν να ψηφίσουν και να ακουστεί η φωνή μας;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Θα έπρεπε να είχαν διοργανωθεί συζητήσεις στα σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αξία των Ευρωεκλογών. Τα περισσότερα πράγματα που αφορούν τη ζωή σου θα αποφασίζονται στην Ε.Ε. Συνεπώς η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει πολλές από αυτές τις αποφάσεις”.

Άλμπι (22 ετών) και Σπύρος (22 ετών): “Υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποχής στους νέους και υπολογίζεται πως σχεδόν οι μισοί θα επιλέξουν την αποχή. Μπορεί να θεωρηθεί η αποχή ως πολιτικό μήνυμα;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Απέχοντας από τις εκλογές, δίνεις το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα μικρά και μεγάλα θέματα στη ζωή σου κάποιοι άλλοι. Πρέπει να δώσεις ένα κομμάτι του μυαλού σου στο σύστημα που κυβερνάει διότι διαφορετικά θα αποφασίζει χωρίς εσένα”.

Κατερίνα (27 ετών): “Εκτός από τους μαθητές στα σχολεία, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά πώς μπορούν να ενημερωθούν, αν δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα και δεν βλέπουν με θέρμη τις εκλογές;”

Σταύρος Θεοδωράκης: Η ευθύνη του κράτους που δεν ξεκινάει διάλογο για τις εκλογές, δεν απαλλάσσει έναν 25χρονο από την προσωπική του ευθύνη για ενημέρωση.
-Στα σχολεία υπάρχει άχρηστη γνώση. Οι μαθητές θα έπρεπε να μαθαίνουν τα ουσιαστικά της πολιτικής”.

Μαρία (22 ετών): “Στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού υπάρχουν 15 Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρωτόγνωρη απόφαση;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Αν και αυτό λειτουργεί εις βάρος μας, αναλογιζόμενοι πως όσοι ζουν στο εξωτερικό έχουν μικρότερο κοινωνικό κύκλο που να τους ψηφίσει, το θεωρήσαμε υποχρέωση μας για δύο λόγους: Πρώτον επειδή θέλαμε να σηματοδοτήσουμε την λογική μιας ανοιχτής Ελλάδας που δεν έχει σύνορα με την Ευρώπη. Δεύτερον διότι θέλαμε αυτοί οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι δεν τους ξεχάσαμε. Μας είναι απαραίτητοι και έχουν λόγο στις αποφάσεις μας”.

Δώρα (29 ετών): “Η Ε.Ε είναι η οικογένεια μας. Έχετε κάποιο παράπονο από αυτή;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Όταν χρεοκοπήσαμε η Ευρώπη μας έδωσε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ και με επιτόκιο μικρότερο από αυτό που είχαν ι υπόλοιπες χώρες-μέλη. Ναι, υπήρχαν αδικίες στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά αυτές δεν ισοσκελίζουν το συνολικό καλό. Θα χάναμε τα πάντα αν φεύγαμε το 2015. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει, ως οικονομία, μόνη της”.

Μιχάλης (27 ετών): “Ποια είναι η θέση του Ποταμιού για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, δεδομένου πως η ελληνική κοινωνία γηράσκει; Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος, χωρίς να θιγούν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Πρέπει να πάρουμε απόφαση πως ένας νέος με μισθό κάτω από 500 ευρώ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί συντάξεις των 1.500 ευρώ. Αν αύριο είχαμε λεφτά ως κράτος δεν θα τα έδινα κατά προτεραιότητα στους συνταξιούχους, αλλά στη νέα γενιά. Όχι ως επιδόματα, αλλά ως ευκαιρίες απασχόλησης, ως επένδυση στην καινοτομία, στην έρευνα και στην επιχειρηματικότητα. Αν ο νέος δεν παράγει, δεν χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό και δεν διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση ο συνταξιούχος δεν θα έχει λεφτά να ζήσει”.

Δανάη (27 ετών): “Μιλήσατε για την ατζέντα Μακρόν και την ανάγκη ευρωπαϊκής Αστυνομίας συνόρων. Μπορείτε λίγο να μας κάνετε πιο ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοείτε;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Το θέμα της ασφάλειας, το θέμα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας θίγει την ίδια την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μια ανώνυμη εταιρεία που κανονίζει μόνο τα οικονομικά, είναι μια οικογένεια και όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αισθάνονται το ίδιο ασφαλή. Ο έλεγχος των συνόρων θα πρέπει να γίνεται με δαπάνες των Ευρωπαίων”.

Πύρρος (17 ετών): “Πρόσφατη έκθεση της διαΝΕΟσις δείχνει ότι το 1/3 των Ελλήνων βλέπει αρνητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 55% θεωρεί λάθος ότι μπήκαμε στο ευρώ. Τι μπορεί να κάνετε για να αλλάξετε αυτή την άποψη που κυριαρχεί;”

Σταύρος Θεοδωράκης: “Οι Έλληνες πολιτικοί φόρτωσαν όλη την ευθύνη των μέτρων στην Ευρώπη, για να μην την πάρουν οι ίδιοι. Οι Έλληνες πολιτικοί και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, όταν ερχόταν ένα κακό μέτρο στην Ελλάδα, έλεγαν: «ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, δεν υπήρχε άλλη λύση» και όταν ήταν ένα καλό μέτρο, έλεγαν «εγώ είμαι μάγκας και το έκανα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συζητάει με τους νέους, λίγο πριν τις ευρωεκλογές

20 αναποφάσιστοι νέοι βομβαρδίζουν με ερωτήματα τον Σταύρο.Ποιος θα πείσει ποιον;

Gepostet von To Potami am Mittwoch, 22. Mai 2019

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα