2012: «Σκουπίδια» οι Κούγιας, Αλαφούζος – 2020: «Παρασύρθηκε από εχθρούς του Μαρινάκη»…

Ήταν 6 Νοεμβρίου 2012 όταν ο Ολυμπιακός λύγιζε 3-1 στο «Καραϊσκάκης» την πρωταθλήτρια Γαλλίας Μονπελιέ για τους ομίλους του Champions League. Τη χαρά της νίκης συνόδευσε ο καταγγελτικός λόγος του προέδρου της Πειραϊκής ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά Αλαφούζου, Κούγια και ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζοντάς τους… σκουπίδια.

«Όπως είδατε σήμερα ο Ολυμπιακός ήταν διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε πισώπλατα χτυπήματα. Τόσο εγώ, όσο και ο Ολυμπιακός, δεχόμαστε επίθεση από “σκουπίδια”, όπως είναι ο Αλαφούζος, το κανάλι του ΣΚΑΪ, αλλά και ο Κούγιας. Πρέπει να απομονώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να τα αφήσουμε πίσω, ώστε να πάμε μπροστά».

Για χρόνια ωστόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν στοχοποιημένος από το ντουέτο Κούγια-Αλαφούζου. Αυτοί πρωταρχικά τον ενέπλεξαν σε ποδοσφαιρικές περιπέτειες κι επιχείρησαν ν’ αμαυρώσουν την εικόνα του ως επιχειρηματία αλλά και του Ολυμπιακού.

Στις 4 Απριλίου 2014, ο τότε ιδιοκτήτης  της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας, πέντε μήνες πριν το πόρισμα Κορέα με τις 16 κακουργηματικές ποινικές διώξεις, κατέθετε στον εισαγγελέα Αθηνών Χάρη Λακαφώση ότι:

«Τον εκάστοτε πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον επιλέγουν οι Υφαντής, Παπανικολάου και Κουρίδης. Μαζί με τους Σταθόπουλο, Προύντζο και τώρα πλέον τον Παπακωνσταντίνου και μια σειρά παλιών προέδρων ΕΠΣ ελέγχουν απόλυτα την ΕΠΟ. Αυτή η ομάδα αναζητεί τον καταλληλότερο ισχυρό ιδιοκτήτη των κορυφαίων ΠΑΕ στην Ελλάδα… Επί σειρά ετών αυτός ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, όπως απεδείχθη από τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσίευσε ο Τριανταφυλλόπουλος το 2002.

»Τώρα κατά την κρίση μου έχει ως ηγέτη τον Βαγγέλη Μαρινάκη, γεγονός που έχει αποδειχθεί από τις νομίμως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη με τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία απεκαλύφθη από την έρευνα που διεξήγαγε κατ’ εντολήν της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ράϊκου, η κ. Πόπη Παπανδρέου».

Η κωλοτούμπα ήλθε λίγα χρόνια αργότερα. Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι παρασύρθηκε και κατέθεσε στη δίκη για τη συμμορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι ήταν όλα πληροφορίες που του είχε δώσει ο Νίκος Πατέρας και πλέον δεν υιοθετεί τίποτα. Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο γνωστός ποινικολόγος διαπίστωνε το 2020 ότι:

«Η υπόθεση Koriopolis ξεκίνησε στο γραφείο του Νίκου Πατέρα και ο μοναδικός στόχος της εξαρχής, κατά την κρίση μου με αυτά που ανακάλυψα εκ των υστέρων και έζησα και ο ίδιος, δεν ήταν η αποκάλυψη και η τιμωρία του από το 1996 βρώμικου παρασκηνίου του ποδοσφαίρου, αλλά σε εκείνο το χρονικό διάστημα η ποδοσφαιρική εξόντωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, που πριν λίγους μήνες είχε μπει στο ποδόσφαιρο, και του Ολυμπιακού και ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού και αργότερα η ηθική και επαγγελματική του εξόντωση, λόγω των αγνώστων σε εμένα για ποια αιτία μίσους και ζηλοφθονίας του Νίκου Πατέρα προς αυτόν».

Δηλαδή, για τον «αητό» των δικαστηρίων Αλέξη Κούγια, ο Νίκος Πατέρας μίλησε μέσω του Λαναρή στους παίκτες για να χάσουν με 3-0. Δηλαδή, ο «νταμπλούχος» πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού ήθελε να κερδίσει ο αιώνιος αντίπαλός του, για να κατηγορήσει τον Μαρινάκη… Τέτοια «σκευωρία» μπορεί κανείς να συναντήσει στα Μίκυ Μάους ή σε κάποιες αγορεύσεις του Αλέξη σε μεγάλα ακροατήρια κατά το παρελθόν, αφού οι παριστάμενοι μπορούσαν να διασκεδάσουν δωρεών, ενώ στο «Δελφινάριο» του Σεφερλή θα πλήρωναν εισιτήριο…

 

Για δε το επίδικο παιχνίδι Βέροιας-Ολυμπιακού δήλωνε:

«Οι ποδοσφαιριστές που έκαναν τις καταγγελίες για το Βέροια – Ολυμπιακός είναι όλοι τους πρώην ποδοσφαιριστές μου. Ο Γεωργέας είναι ουσιαστικά υπάλληλος του Μελισσανίδη, αν του πει να πέσει από τον τρίτο, θα πάει να πέσει. Όλη αυτή η δικογραφία και αυτή και η προηγούμενη είχαν στόχο τον Μαρινάκη. Στην τιμή μου το λέω αυτό!… Ο Καλαϊτζίδης είναι ο πιο βρώμικος προπονητής, είχε ορισμένους παίκτες που τους έπαιρνε συνέχεια. Σήμερα είναι στη Super League 2 μόνο και μόνο για να στήνει αγώνες. Είναι η πιο στημένη ιστορία που έχω δει στη ζωή μου».

Εν ολίγοις, ο μεγάλος ανταγωνιστής του Ιωάννη Μελισσανίδη, Αλέξης, έστειλε στο εδώλιο τον Β. Μαρινάκη, επειδή «παρασύρθηκε» από τους εχθρούς του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Πρέπει να προσέχει, γιατί μελλοντικά μπορεί να «παρασυρθεί» από κανέναν έμπορο ουσιών, από κάποιον τραβεστί, και από πολλούς άλλους πελάτες του που επαξίως υπερασπίζεται στο ακροατήριο.

Γ. Αλαφούζος: «Κάτι άκουσα», «μου είπαν», ο Φύσσας τα ’λεγε»…

Ίδια γεύση και από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο. Καταπέλτης αρχικά, «κάτι άκουσα», «κάποιος μου είπε», «εκτιμώ» και τα τοιαύτα στη συνέχεια.

 

Τι είχε πει στην κατάθεσή του στον ανακριτή το 2015

Σκληρή γλώσσα για τον… κόσμο, αλλά ουσία μηδέν από το αφεντικό του «τριφυλλιού», όταν κατέθετε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της «συμμορίας», τον περασμένο Φεβρουάριο του 2020:

«Αποδείξεις δεν είχα, ενδείξεις είχα. Ο δόλος ήταν μια από τις πιθανές εξηγήσεις. Δεν ξέρω καθόλου τι γίνεται μέσα στην ΕΠΟ. Νομίζω ότι δεν ασχολείται με έλεγχο η ΕΠΟ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Τώρα αν το κάνει από δόλο ή έλλειψη ικανότητας, δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Οι ΕΠΣ είναι από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου».

(Για την κατάθεση του Φύσσα για το Ολυμπιακός-Ατρόμητος): «Θυμάμαι την περίπτωση. Είχα πάει να κάνω μια κατάθεση και είχα αναφερθεί και του είπα ότι ο Τάκης Φύσσας άκουσε αυτά τα πράγματα, δεν έκανα εγώ την καταγγελία και κατέθεσε ο Φύσσας απευθείας. Δεν θυμάμαι ποιοι παίκτες ήταν αυτοί, προφανώς σημαντικοί. Δεν ξέρω αν έπαιξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει περάσει πολύ χρόνος, θυμάμαι τον απόηχο αυτής της υπόθεσης, όχι τις λεπτομέρειες. Δεν θυμάμαι τους παίκτες αν με ρωτήσετε ποιοι παίκτες έπαιζαν, δεν θυμάμαι κανέναν παίκτη του Ατρόμητου εκείνη την περίοδο».

Και τον Ιούλιο του 2020 στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, μια από τα ίδια και… χειρότερα:

«Κατά την εκτίμησή μου υπήρχε συστηματική εύνοια στον Ολυμπιακό, από το 2012 μέχρι πριν από 1-2 χρόνια, σε σημείο ακραίο. Είχαν κεντρική κατεύθυνση. Σφύριζαν υπέρ του Ολυμπιακού ανύπαρκτα πράγματα, όχι μόνο διαιτητική, πολλές εύνοιες, ακόμα περισσότερο κατά των ομάδων που δεν ήταν στο άρμα του. Εις βάρος του Παναθηναϊκού σε σημείο ακρότατο.

»Υπήρχε επιρροή στον διορισμό της ΚΕΔ, υπάρχουν οι κασέτες της ΕΥΠ όπου καταγράφονται πράγματα. Ο Μαρινάκης   είχε επιρροή στον Σαρρή.

»Θυμάμαι ένα περιστατικό όπου ο Μαρινάκης πήρε τηλέφωνο τον Κουρίδη της ΕΠΟ για ένα παιχνίδι του Εθνικού Γαζώρου, για να αλλάξει η απόφαση. Τα έχω ακούσει αυτά και μετά ο Βρέντζος έλεγε ότι κατάφερε να εξυπηρετήσει τον Τύρναβο νομίζω. Θυμάμαι παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ένα φάουλ υπέρ του και 30 κατά. Κάθε Κυριακή ήθελε να ξεφτιλίζει τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός. Tο έχω μάθει από δημοσιογραφικές πηγές. Δεν θέλω να πω ονόματα, γιατί υπάρχει και βία. Έχουν δείρει 3 δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ από τον Ολυμπιακό».

 

Τους εξευτέλισε ο εισαγγελέας…

Αποτέλεσμα του μπρος-πίσω ήταν η πρόταση του εισαγγελέα Χ. Λακαφώση για αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και τι είπε στην αγόρευσή του;

«Οι καταθέσεις Κούγια και Αλαφούζου αποτυπώθηκαν εν πολλοίς σε κατηγορίες. Ο Κούγιας εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εν πολλοίς αναίρεσε τις καταγγελίες του, είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να προκύπτει χειραγώγηση αγώνα, ότι η αναφορά του σε στελέχη της ΕΠΟ ήταν κατά την κρίση του. Το ίδιο συνέβη και με τον Αλαφούζο που είπε πως ό,τι είχε καταγγείλει ήταν αποτέλεσμα δικών του κρίσεων βλέποντας τους αγώνες».

Αυτό που έμεινε ήταν η επί 7 χρόνια κηλίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή που τοποθέτησαν Κούγιας, Αλαφούζος και Σία. Τόσα χρόνια επιχειρήθηκε να σταμπαριστεί ο Ολυμπιακός ακόμη κι εκτός ελληνικών συνόρων. Εκεί που είχε εντυπωσιακές αγωνιστικά πορείες.

Και τι έμεινε από τη… «συμμορία των 28»; Το ματς Βέροιας-Ολυμπιακού που κρίθηκε πως ήταν στημένο, αλλά με ενοχή των παραγόντων της Βέροιας Αρβανιτίδη, Λαναρή, και των ποδοσφαριστών Μπάρμπα και Παυλίδη.

Για το Ολυμπιακός-Βέροια το 2013, ο Χ. Λακαφώσης παρατήρησε:

«Ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά που  μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα. Πλην των κατηγορουμένων, καταθέσεις μαρτύρων δεν υπάρχουν, ούτε στοιχεία ότι έγινε συναλλαγή, κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ο Μαρινάκης ήρθε σε συναλλαγή με Αρβανιτίδη και Λαναρή για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα». 

Συνεχίζει ο εισαγγελέας διαβάζοντας την κατάθεση Καλαϊτζίδη, Γεωργέα:

«Το περιεχόμενο καταθέσεων των δύο επιβεβαίωσαν με τις καταθέσεις τους στο ακροατήριο. Στις ερωτήσεις απάντησαν ότι ο Λαναρής τους μετέφερε να χάσει η ομάδα. Καλαϊτζίδης και Γεωργέας είπαν ότι στο 1ο και το 3ο γκολ οι παίκτες δεν αντέδρασαν και συγκεκριμένα ο Μπάρμπας. Από επισκόπηση βίντεο προκύπτει ότι στο πρώτο γκολ οι κατηγορούμενοι έδειξαν προκλητική απάθεια. Ανεξάρτητα αν έγινε για στοιχηματικούς λόγους, είναι προφανής ότι έγινε. Οι καταθέσεις Καλαϊτζίδη, Γεωργέα, το βίντεο, η επιβεβαίωση των καταθέσεων από έναν κατηγορούμενο, όλα αυτά, ο αγώνας αυτός κατ’ επιλογή Αρβανιτίδη και μέσω Λαναρή, ο αγώνας αυτός αλλοιώθηκε, επιτεύχθηκε η αλλοίωση αποτελέσματος και είναι κακούργημα».

 

Απλή λογική και μόνο…

Πέραν του ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους, υπάρχει και η κοινή λογική που έχει όχι μόνο όποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά κι ένα μικρό παιδί.

Ο Ολυμπιακός, αν ήθελε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και ουσιαστικά να κερδίσει το παιχνίδι, θα ζητούσε και… σκορ; Ή μήπως θα ενδιαφερόταν ο Μαρινάκης να το παίξει και στο Στοίχημα για να βγάλει χρήματα; Όπως λένε… εδώ γελάνε. Του λείπουν καμιά πενηνταριά χιλιάδες ευρώ του Βαγγέλη και στράφηκε στο Στοίχημα…

Και καλά, ας υποθέσουμε πως έγιναν όλα αυτά. Θα έβαζαν τον… Λαναρή να μεταφέρει στους παίκτες τη διαταγή; Αυτά δεν γίνονται ούτε στον Ερμή Κορυδαλλού με τα Πράσινα Πουλιά. Όχι στη Super League και τον Ολυμπιακό.

Χωρίς να είμαστε ανταγωνιστές κάποιων συγχρόνων μαντείων, προβλέπουμε ότι η πρόταση του εισαγγελέα Χ. Λακαφώση θα γίνει δεκτή και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον Ολυμπιακό θα πετάξουν από πάνω τους την όποια κατηγορία. Η ζωή κάνει κύκλους όμως. Και κωλοτούμπες, βεβαίως-βεβαίως…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα