2015… Η χρονιά που κατέρρευσε ο μύθος των προπονητών

Οι ελληνικές ομάδες αλλάζουν τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα. Πρόκειται για μία πραγματικότητα, η οποία, εν πολλοίς, αναδεικνύει την προχειρότητα και τον τυχοδιωκτισμό των Ελλήνων παραγόντων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διοίκηση των ποδοσφαιρικών ομάδων για την προσωπική τους προβολή και έπαρση, και όχι για να παρουσιάσουν ένα έργο σε βάθος χρόνου, αποτυπώνοντας ένα δημιουργικό όραμα. Σχεδόν καμία ελληνική ομάδα δεν διατηρεί προπονητή για διάστημα μεγαλύτερο της μίας σεζόν. Για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, έστω και αν έχει επιτευχθεί ο στόχος, οι σύλλογοι στη χώρα μας πραγματοποιούν περισσότερες μεταγραφές για τον πάγκο τους, παρά για το ρόστερ τους! Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό και στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, καθώς το 2015 αποδείχθηκε… φονική χρονιά για τους προπονητές των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, τα οποία, σε γενικές γραμμές, διακατέχονται από μία διαφορετική κουλτούρα, επενδύοντας σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας με το ίδιο τεχνικό τιμ.

Τ0 2015, λοιπόν, αναδεικνύεται στη χρονιά που… κατέρρευσε ο μύθος του προπονητή στην Ευρώπη. Μεγάλα κλαμπ αναγκάστηκαν να προβούν στην αντικατάσταση των τεχνικών τους, είτε γιατί το επέλεξαν οι διοικήσεις τους, είτε γιατί αποχώρησαν οι ίδιοι οι προπονητές τους. Η «Α» συγκέντρωσε όλες αυτές τις περιπτώσεις και τις παρουσιάζει ως έναν μίνι απολογισμό του χρόνου που μόλις πριν από λίγες ώρες μάς αποχαιρέτησε….

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Από τον πολυνίκη Αντσελότι, στον αμφιλεγόμενο Ράφα Μπενίτεθ

Έστω και στην αντικατάσταση ενός προπονητή, απαιτείται μία λογική σκέψη. Η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης και του Φλορεντίνο Πέρεθ προχώρησε σε μία κίνηση το καλοκαίρι, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ευθύς εξ αρχής και ακόμη μεγαλύτερες στην πορεία. Δεν ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό Κάρλο Αντσελότι, με το πρόσχημα ότι δεν πέτυχε τους στόχους του, και στη θέση του προσελήφθη ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος έχει… αποτύχει σε όλες τις ομάδες που έχει δουλέψει. Αποτέλεσμα; Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της περιόδου να τίθεται εν αμφιβόλω η παραμονή του Ισπανού στον πάγκο της «βασίλισσας», την ίδια στιγμή που οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ ασκούν δημοσίως κριτική στον προπονητή τους, με πρώτον και καλύτερο τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

ΤΣΕΛΣΙ
Κατρακύλα με Μουρίνιο, Χίντινγκ σε ρόλο «σωτήρα»

Οι «μπλε» του Λονδίνου κατέκτησαν το πρωτάθλημα και, ενώ όλα έδειχναν ότι επόμενος στόχος τους θα ήταν το Champions League, από το καλοκαίρι… κατέρρευσε το σύμπαν γύρω τους και πλέον παλεύουν ακόμη και για την παραμονή τους στην Premier League, παρ’ ότι στην Ευρώπη εξασφάλισαν την πρόκρισή τους. Ως εκ τούτου, και ενώ ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έδωσε πολλές ευκαιρίες στον Μουρίνιο, τελικά αναγκάστηκε να τον απομακρύνει. Στη θέση του ανέλαβε ο Γκους Χίντινγκ, ο οποίος έχει… ξαναπαίξει στο ίδιο έργο, με απόλυτη επιτυχία.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Το… εξάντλησαν με Ρότζερς, στη θέση του ο Κλοπ

Αν για τον Μουρίνιο ο Αμπράμοβιτς έκανε υπομονή λίγους μήνες, τι να πουν στη Λίβερπουλ που στην περίπτωση του Μπρένταν Ρότζερς έκαναν υπομονή για… χρόνια. Τελικά, ο Βρετανός κόουτς απολύθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ, με αποστολή να κτίσει εκ βάθρων την ομάδα, όπως έκανε και στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, την οποία αναγέννησε μέσα από τις στάχτες της.

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Τέλος εποχής για Κλοπ, ξημέρωσε νέα με Τούτσελ

Μετά από μία και πλέον δεκαετία γεμάτη διακρίσεις, ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην ομάδα της Βεστφαλίας και αποχώρησε. Στη θέση του ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Τόμας Τούτσελ, ο οποίος στήνει ένα νέο εγχείρημα πάνω στις στέρεες βάσεις που είχε θέσει ο προκάτοχός του.

ΜΙΛΑΝ
Απέτυχε το «πείραμα» Ιντζάγκι, ανέλαβε ο Μιχαΐλοβιτς

Οι «ροσονέρι» έχουν μπει για τα καλά στην περίοδο των… πειραματισμών και αφού δεν τους… βγήκε το αγαπημένο παιδί του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της κόρης Μπερλουσκόνι, Φίλιπο Ιντσάγκι, είπαν να δοκιμάσουν και ολίγον από Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Το τι θα φέρει το μέλλον, θα δείξει, προς το παρόν πάντως το… έργο δεν αποδίδει, καθώς οι Μιλανέζοι βρίσκονται στην 6η θέση και κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και εκτός Ευρώπης.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
«Τρίζει η καρέκλα» του Λουίς Φαν Γκάαλ

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν άλλες ιστορίες να αντιμετωπίσουν. Ο Λουίς Φαν Γκάαλ… δεν ταιριάζει στην κουλτούρα τους. Οι οπαδοί «κράζουν», οι παλαίμαχοι το ίδιο και ο Ολλανδός πηγαίνει από τη μία αποτυχία στην άλλη. Οι πιθανότητες να παραμείνει στον πάγκο είναι ελάχιστες, καθώς αναζητείται ήδη ο αντικαταστάτης του.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ
Φεύγει ο Γκουαρδιόλα, έρχεται ο Αντσελότι

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παρουσίασε την καλύτερη Μπάγερν των τελευταίων χρόνων, αλλά το καλοκαίρι αποφάσισε να αλλάξει περιβάλλον. Στη θέση του θα έρθει ο Κάρλο Αντσελότι, ενώ ο Καταλανός δεν αποκλείεται να αναλάβει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη θέση του «συνταξιούχου» Φαν Γκάαλ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Νταμπλ… και άλλος προπονητής

Ο Ολυμπιακός είναι ιδιάζουσα περίπτωση… Οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν δύο φορές προπονητή στη διάρκεια του 2015, παρ’ ότι κατέκτησαν το νταμπλ. Αρχικά… αποχώρησε ο Μίτσελ Γκονζάλεθ και στη θέση του ήρθε ο Βίτορ Περέιρα, τον οποίο, το καλοκαίρι, διαδέχθηκε ο Μάρκο Σίλβα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ο Αναστασίου δεν… άντεξε τη νέα εποχή

Ανανέωσε το συμβόλαιό του για τρία χρόνια, και λίγους μήνες αργότερα πλήρωσε το… μάρμαρο για τη διπλή αποτυχία στην Ευρώπη και την κακή πορεία στο πρωτάθλημα. Ο Γιάννης Αναστασίου έφυγε, ο Αντρέα Στραματσιόνι ήρθε, και η ζωή συνεχίζεται στον Παναθηναϊκό.

ΑΕΚ
Μετά τον Δέλλα, ο Πογιέτ

Ο Τραϊανός Δέλλας κρίθηκε ανεπαρκής για την ομάδα της ΑΕΚ στη Super League και, πριν κριθεί από ολόκληρη την πορεία του, αντικαταστάθηκε από τον Γκουστάβο Πογιέτ. Ο χρόνος θα δείξει αν ήταν σωστή επιλογή ή όχι…

ΠΑΟΚ
Νέα προσπάθεια με Τουντόρ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης έφυγε, στη θέση του ανέλαβε υπηρεσιακός ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κροάτη Ιγκόρ Τουντόρ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα