216.000.000 κλιματικοί μετανάστες έως το 2050
Στο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει ένα από τα επόμενα... Αφγανιστάν που θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τα πατρογονικά τους
Την ώρα που το πρόβλημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών φουντώνει με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει στο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής ένα από τα επόμενα Αφγανιστάν που θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τα πατρογονικά χώματα και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη Δύση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται η πρόβλεψη ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η έλλειψη νερού, η μείωση της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι βασικές συνέπειες του βιασμού στον οποίο υπόκειται το κλίμα, θα γεννήσει καραβάνια μεταναστών. Είναι όμως η πρώτη φορά που η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των εν δυνάμει μεταναστών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση που διερεύνησε το θέμα δημοσιοποιήθηκε το 2018 και βάσει των ευρημάτων-εκτιμήσεων της περίπου 143.000.000 άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική θα αναγκάζονταν να γίνουν «κλιματικοί μετανάστες» έως το 2050. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι σημαντικά δυσμενέστερη, καθώς «βλέπει» αύξηση +51% περισσότερους ανθρώπους, τουτέστιν έως και 216.000.000 ενδέχεται να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται ότι οι επίφοβες περιοχές έγιναν πλέον έξι, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα έβαλε στο «κόκκινο» τη βόρεια Αφρική, την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, αλλά και μια γεωγραφική περιοχή που ξεκινά από την ανατολική Ευρώπη και εκτείνεται έως την κεντρική Ασία, προκειμένου να είναι περισσότερο… παγκοσμιοποιημένη η εκτίμηση.
Σύμφωνα, πάντα, με την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γεωγραφική κατανομή των «κλιματικών μεταναστών» έχει ως εξής: 86.000.000 από την υποσαχάρια Αφρική, 49.000.000 από την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, 40.000.000 από τη νότια Ασία, 19.000.000 από τη βόρεια Αφρική, 17.000.000 από τη Λατινική Αμερική, και 5.000.000 από περιοχές της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.
Αν υπάρχει ένα καλό νέο, αυτό βγαίνει από τα χείλη του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Γιούργκεν Φόγκελε, που διευκρινίζει ότι η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη και πως το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο. «Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε ο Φόγκελε.
Σε αντίθετη περίπτωση, χωρίς δηλαδή τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.
«Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».