21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αφιέρωμα με ρήσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων για την ποίηση

Δεν πιστεύω σε Παγκόσμιες Ημέρες, αρνούμαι να θυμάμαι μία φορά τον χρόνο το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη λυγίσω σε τούτη εδώ τη λάγνα ημέρα των ξωτικών. Πόσω μάλλον που την εισηγήθηκε ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας το 1997 στην Εταιρεία Συγγραφέων. Η εισήγησή του ήρθε σε γνώση του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.

Μιχαήλ Μήτρας

Έτσι, την επόμενη χρονιά, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πρόταση της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, η οποία πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, ώστε να συμπίπτει με την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Τη σκυτάλη πήρε την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, με την εισήγησή του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Αυτά ως προς την ιστορία. Ας δούμε τώρα κάποιες ρήσεις σχετικές με την ποίηση από σπουδαίες προσωπικότητες που σημάδεψαν με το έργο τους τα Γράμματα και τις Τέχνες, που σταχυολογήσαμε από το  Γνωμικολογικόν:

«Την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν» (Η ζωγραφική είναι ποίηση που σωπαίνει και η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλάει), Σιμωνίδης ο Κείος, 556-468 π.Χ., Αρχαίος ποιητής & συγγραφέας επιγραμμάτων.

«Ευφυούς η ποιητική έστιν ή μανικού» (Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς), Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

«Ποιητήν δ’ άρα Έρως διδάσκει, καν άμουσος ή το πριν» (Ο έρωτας διδάσκει τον ποιητή, ακόμα και αν αυτός δεν είχε ιδέα από ποίηση). Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός.

«Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί), Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος.

«Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε», Κώστας Καρυωτάκης, 1896-1928, Έλληνας ποιητής.

«Ποίηση είναι όταν ένα συναίσθημα έχει βρει τη σκέψη του και η σκέψη έχει βρει τις λέξεις), Robert Frost, 1874-1963, Αμερικανός ποιητής.

«Οι λέξεις κάνουν έρωτα μεταξύ τους», André Breton, 1896-1966, Γάλλος υπερρεαλιστής συγγραφέας.

«Η Ποίηση θυμάται ότι ήταν μια προφορική τέχνη, προτού γίνει γραπτή τέχνη», Χόρχε Λουίς Μπόρχες, 1899-1986, Αργεντινός συγγραφέας.

«Να είσαι πάντα ποιητής, ακόμα και στον πεζό λόγο», Σαρλ Μπωντλαίρ, 1821-1867, Γάλλος ποιητής.

Διαβάστε επίσης