Το 4-3 και η σημασία του!

Τα λόγια των σοφών του ποδοσφαίρου είναι αντικρουόμενα. Άλλοι σου λένε δεν μπορείς να παίζεις με 4-2-3-1 και τρία “δεκάρια” πίσω από το φορ και ότι πρέπει να αγωνίζονται στα άκρα χαφ παίκτες με χαρακτηριστικά εξτρέμ.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πρέπει να αγωνίζονται οι πιο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως κάποιοι, για να χωρέσουν στην ενδεκάδα, θα πρέπει να παίζουν σε άλλη θέση. Όποια γνώμη κι αν είναι η πιο σωστή, το σίγουρο είναι ότι ο Κώστας Τσάνας προσέφερε ένα 90λεπτο στους Έλληνες… ειδικούς για να βγάλουν συμπεράσματα.

Προφανώς, λοιπόν, η ωραία και δημιουργική μπάλα της Εθνικής οφείλεται στο χαρακτήρα του αγώνα και στο ότι έπαιζαν δύο ομάδες χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Άρα, το βιαστικό συμπέρασμα του ότι πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε με τα τρία ταλαντούχα δεκάρια μας, τον Ταχτσίδη λίγο πιο πίσω και τον Κονέ ως αλλαγή, δεν πρέπει να εξαχθεί.

Ωστόσο, δεν είναι κοινό μυστικό πως η Ελλάδα έχει αξιόμαχους αμυντικούς και πως κάπως-κάποτε ο νέος προπονητής θα «δέσει» και πάλι την επί σειρά ετών αξιόπιστη αμυντική γραμμή. Άρα, αφού υπάρχει αυτή η σιγουριά, γιατί να μην επιχειρήσουμε να αλλάξουμε λίγο χαρακτήρα σε αυτή την ομάδα και τουλάχιστον σε κάποια βατά ματς, να δοκιμάζουμε ένα τόσο δημιουργικό σχήμα;

Σαφέστατα δεν θα πρέπει να θυσιαστούν τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του 2018 με πειράματα, ούτε να επιχειρήσουμε ξαφνικά να γίνουμε ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή σχολή με τρία «δεκάρια», ένα ακόμη οργανωτή μπροστά από τα στόπερ, κεντρικούς αμυντικούς που ξέρουν να κατεβάζουν μπάλα(Κυριάκος, Σωκράτης, Μανωλάς) και άκρα που ανεβαίνουν βγάζουν σέντρες (Χολέμπας) και σκοράρουν (Σταφυλίδης). Τόσο επιθετική ομάδα δεν μπορούμε από ένα καλοκαίρι στο άλλο να γίνουμε. Αλλά το ότι θα πρέπει ο επόμενος προπονητής να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα φουρνιά παικτών με ότι αυτό συνεπάγεται είναι μία πραγματικότητα.

Άποψή μας είναι ότι αυτό το 4-3 πρέπει να αποτελέσει «φάρο» επιλογής προπονητή. Είναι το μεγάλο στοίχημα. Και μακάρι αυτό το στοίχημα να το διαχειριστούν άνθρωποι ικανοί…  Ο νέος προπονητής θα πρέπει να διαχιριστεί ένα γκρουπ καλών και δημιουργικών παικτών, που όμως έχουν το βάρος της υποχρεωτικής επιτυχίας, βάρος το οποίο σηκώνουν λόγω των επιτυχιών της Εθνικής τα προηγούμενα χρόνια. Ο προπονητής που θα αποβάλει αυτό το βάρος, θα είναι ο πιο ιδανικός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα