3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Πικρή η πρώτη γεύση

Η κυβέρνηση διατείνεται πως η 3η αξιολόγηση είναι πιο εύκολη, καθώς δεν περιέχει δημοσιονομικά μέτρα, που είναι δύσπεπτα και οδυνηρά για τους πολίτες. Όμως, εάν κρίνουμε από την πρώτη γεύση που πήρε στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες την Δευτέρα το απόγευμα ο Γιώργος Χουλιαράκης, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Ούτε και υγιεινός περίπατος, όπως διαρρέουν κάποιοι αισιόδοξοι, για να χρησιμοποιήσουμε έναν ποδοσφαιρικό όρο.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Ήδη η δεύτερη υποδόση των 800 εκατομμυρίων, που λογικά θα έμπαινε στα δημόσια ταμεία αυτές τις ημέρες, πήγε για τον Οκτώβριο. Όχι ότι τότε είναι εξασφαλισμένη, καθώς μεταφέρθηκε για τον επόμενο μήνα η απόφαση για το πότε θα εκταμιευτεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες εξυπηρετούνται με την… αστραπιαία ταχύτητα που αναπτύσσει μία χελώνα, ενώ αντίθετα τα νέα φέσια αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε «γκρίνια» και για το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, ενώ αρμόδιες πηγές της Κομισιόν διέψευδαν κατηγορηματικά ότι έχει λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς, όπως διέδιδαν πηγές του υπ. Εργασίας. Μάλιστα, από την Κομισιόν δεν απέκλειαν να υπάρξει «πάγωμα», ή να απαιτηθεί και αφαίρεση διατάξεων του εν λόγω νομοσχεδίου. Επίσης ακούστηκαν γκρίνιες από το EWG σχετικά με άλλες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο του Ιουλίου. «Άλλα συμφωνούμε και άλλα κάνετε», ήταν η επωδός.

 

Η υπόθεση Γεωργίου

 

Άλλο ένα αγκάθι, που όπως λένε από τις Βρυξέλλες θα εξελιχθεί σε προαπαιτούμενο της 3ης αξιολόγησης, είναι η υπόθεση Γεωργίου, όπως και το θέμα των διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Στην υπόθεση Γεωργίου η εξίσωση για την κυβέρνηση μοιάζει παλούκι, καθώς ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να παραδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι την διετία 2007-2009 παραποιήθηκαν τα στοιχεία. Κι επίσης στο δικαστήριο που θα γίνει για τον Γεωργίου να καταθέσει εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδεχόμενος την «απάτη» της διετίας 2007-2009. Μάλιστα, κάποιοι στο Euroworking Group ζήτησαν από τον ίδιο τον Χουλιαράκη να καταθέσει στο δικαστήριο.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα αναγκαστεί η κυβέρνηση Τσίπρα να διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις της με τους «καραμανλικούς», αλλά και με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι στηρίζουν με πάθος τις διώξεις για τον Γεωργίου.

 

Ενστάσεις και για το ασφαλιστικό

 

Ένα άλλο αγκάθι είναι και το ασφαλιστικό, καθώς πληθαίνουν οι ενστάσεις και, όπως λένε αρμόδιες πηγές,  μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο μέτωπο της 3ης αξιολόγησης. Πότε, όμως, θα ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση; Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Όμως με τα προαπαιτούμενα να έχουν αυξηθεί σε 95 και με βάση την προϊστορία του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα αποτελέσει σούπερ έκπληξη να έχουν πέσει οι υπογραφές πριν ανατείλει το 2018.

 

Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, τότε το έργο δυσκολεύει. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ θέτει ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι για το οποίο δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και απορρίπτει με ηχηρό τρόπο η Κομισιόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον από τις 13-15 Οκτωβρίου.

 

Οι τελικές αποφάσεις και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίου. Τότε πιθανόν θα τεθεί και το ζήτημα της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρήτρα που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά κατά την απόφαση του Ιουλίου από τον ESM για την καταβολή των υποδόσεων των 1,6 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης (800 εκατ. που έφτασαν τον Ιούλιο συν 800 εκατ. που εκκρεμούν) είναι ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα 800 εκατ. ευρώ της πρώτης υποδόσης μαζί με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για να έρθουν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης.

 

Όμως τα χρέη προς τους ιδιώτες όχι μόνο δεν αποπληρώθηκαν, αλλά με βάση και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκαν στα 5,435 εκατ. ευρώ, δηλαδή προστέθηκαν 343 εκατ. μέσα σε ένα μήνα. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Δεν περιλαμβάνουν δύο βασικές κατηγορίες: τις εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις κι εφάπαξ και μία σειρά από εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

 

Σύμφωνα με τις πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα