3 «μάγοι» με τα… δώρα

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα και για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010 η επικείμενη επίσκεψή τους δεν προκαλεί ρίγη και αναταραχή στα κυβερνητικά στελέχη.

Πλην του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, για να τα παρουσιάσει στους τεχνοκράτες, όλοι οι υπόλοιποι νιώθουν πολύ πιο άνετα, καθώς το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Από την άλλη ήδη έχει συμφωνηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου δίχως αξιολόγηση και πλέον όλοι στρέφουν την προσοχή τους στη μεθεπόμενη επίσκεψη των τροϊκανών τον Οκτώβριο, όπου εκεί θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για τον καταρτισμό του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και για τα μέτρα που θα ληφθούν, εάν χρειαστούν, τη διετία 2015-2016.

Πάντως, τον Ιούνιο η τρόικα έρχεται έχοντας κάποια σημαντικά δώρα στις αποσκευές της. Δώρα, που δεν θα τα νιώσουμε στην καθημερινότητα μας, αλλά, όπως λένε από την κυβέρνηση, δίνουν τεράστια ανάσα σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος. Και είναι η ευνοϊκή καταμέτρηση των επιστροφών των φόρων, της χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, τα έσοδα από το τέλος ακινήτων και τα έσοδα από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Το έλλειμμα όπως το μετρά η Eurostat διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο το «δέχεται» η τρόικα για να κρίνει αν έχει γίνει επαρκής προσαρμογή. Στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για «διαφοροποιήσεις» που ευνοούν την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή:
•    Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν και θα σχετίζονται με την απόδοση επιστροφών φόρων απαιτητών προ του Σεπτεμβρίου του 2012 (το μεγαλύτερο μέρος των 2,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς πληρωμή) θα εξαιρεθούν από το έλλειμμα.
•    Τα έσοδα του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα περιλαμβάνουν όσα έφτασαν στα ταμεία εντός του έτους, αλλά και όλες τις πληρωμές σε ταμειακή βάση που αφορούν στο ίδιο έτος, αλλά έγιναν έως και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.
•    Όλες οι πληρωμές για τη στήριξη των τραπεζών εξαιρούνται (με τον τρόπο αυτό το έλλειμμα του 2012 είναι 6% και όχι 10% που εκτιμά η Eurostat).
•    Επίσης μειώνει το έλλειμμα η πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως κτίρια, εκτάσεις, πώληση δικαιωμάτων και αδειών μόνο εφόσον οι κινήσεις αυτές έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
•    Εξαιρούνται από το έλλειμμα και όλες οι μεταβιβάσεις (που θα το μείωναν) από κέρδη που διακρατούν κεντρικές τράπεζες.

Παράθυρο για ΦΠΑ

«Η διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων έως και τον Ιούνιο είναι ίσως ο βασικότερος στόχος του οικονομικού επιτελείου», υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα εξηγούν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση, μαζί με την απόφαση για νέα μέτρα έχει μεταφερθεί για το φθινόπωρο.
«Τρέχουμε να προλάβουμε για να μην υπάρξει θρίλερ ανάλογο του Φεβρουαρίου τον Οκτώβριο», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη και θυμίζουν πως η «τότε βόλτα» της τρόικας για μία ολιγοήμερη αξιολόγηση μετετράπη σε πολύμηνη διαπραγμάτευση.
Η ίδια πηγή στην ερώτηση για τα περιθώρια που υπάρχουν σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, υποστήριξε πως είναι εφικτή η επιβολή του νέου μέτρου από την 1η Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι το πρώτο τμήμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα τεθεί αρχές Ιουνίου σε διαβούλευση και το δεύτερο αργότερα, σε συμφωνία με την τρόικα.

Κονδύλια για ανεργία    

Στο μεταξύ την ταχύτερη εκταμίευση 400 εκατ. ευρώ, προς την Ελλάδα εντός του 2014, αποφάσισε την Τρίτη η Κομισιόν, στο πλαίσιο της πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αποβλέπει στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε. για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Το μέτρο δεν αποτελεί νέα χρηματοδότηση, όμως επιτρέπει την ευκολότερη αξιοποίηση πόρων που διατίθενται ήδη στο πλαίσιο της πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.
Με την απόφαση, δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο διάθεσης και απορρόφησης πόρων της Ε.Ε., μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο απώλειάς τους. Η συνεισφορά της Ε.Ε. θα αυξηθεί κατ’ ανώτατο όριο σε 95% και έτσι θα μειωθεί η απαίτηση εθνικής συγχρηματοδότησης σε μόλις 5%. Συγκεκριμένα, το 2014 αυτό θα αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. για την Ελλάδα, 100 εκατ. για την Πορτογαλία και 20 εκατ. ευρώ για την Κύπρο.
Τα μέτρα θα βοηθήσουν αυτά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής. Χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα, οι επενδύσεις της πολιτικής συνοχής για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να χαθούν, λόγω της έλλειψης χρόνου για τη διάθεση των χρημάτων ή της δυσκολίας εξεύρεσης εθνικής και ιδιωτικής συγχρηματοδότησης στο ισχύον οικονομικό κλίμα.
Η πρόταση, που ζητήθηκε από κυβερνήσεις της Ε.Ε. και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε. για έγκριση.

Θετικές εκτιμήσεις

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ διατυπώνουν οι αρθρογράφοι της ιταλικής «Repubblica» και της βελγικής «Morgen», επισημαίνοντας πάντως ότι στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα.
«Η Ελλάδα σιγά-σιγά βγαίνει από το βαθύ τούνελ», είναι ο τίτλος της «Morgen» με υπέρτιτλο «Μειώθηκε ο κίνδυνος για έξοδο από την Ευρωζώνη». Κατά την εφημερίδα, ο οίκος Fitch δεν είναι η μοναδικός που βλέπει να αχνοδιαγράφεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα, καθώς και ο Standard & Poor’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας τον Δεκέμβριο, ενώ και στο ελληνικό Χρηματιστήριο επικρατεί τελευταία ένα κλίμα ευφορίας.
«Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ» είναι ο τίτλος της ιταλικής «La Repubblica». «Το χρηματιστήριο πετάει, το σπρεντ μειώνεται δραστικά και η τρόικα χειροκροτεί. Αλλά παραμένει η κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. «Κάτω από την Ακρόπολη, όμως, κανείς δεν άνοιξε ούζα για να το γιορτάσει», προσθέτει η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα. Και παραθέτει μια άλλη σειρά, διαφορετικών στοιχείων: τη δέκατη ένατη πτώση του ΑΕΠ, κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, με συνολική συρρίκνωση, από το 2008, της τάξης του 28%. Την ανεργία στο 27%, και εκείνη των νέων στο 64,2%. Και τα 3,4 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα