4.500.000 νοικοκυριά ηλεκτροδότησε η ΔΕΗ αποκλειστικά από ΑΠΕ

Το ιδιαίτερο και κυρίως… έμπρακτο «παρών» της δημίσιας επιχείρησης στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Ένα ιδιαίτερο και κυρίως… έμπρακτο «παρών» εμπεριείχε η συμμετοχή τής ΔΕΗ στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, καθώς την περασμένη Πέμπτη (22/4) η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησε 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες, με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας Green Pass.

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ΔΕΗ δέσμευσε από δικές της πιστοποιημένες ΑΠΕ ενέργεια περίπου 35GWh που ισούται με την ενέργεια που καταναλώθηκε στις 22 Απριλίου. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της πρωτοβουλίας της ΔΕΗ είναι τεράστιο: μέσα σε μόνο μία ημέρα οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση μειώθηκαν κατά 8.000 τόνους!!!

Με αυτήν τη μεγάλης κλίμακας ενέργεια, η ΔΕΗ δηλώνει την πάγια δέσμευσή της στην υλοποίηση δράσεων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο που περιλαμβάνουν:

>>>Την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα ενέργειας στο 20% έως το 2023.

>>>Τη δημιουργία 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα και 10.000 μακροπρόθεσμα.

>>>Την υλοποίηση επενδύσεων για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας.

>>>Τη συνέχιση των εκτεταμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εδαφών με διαμορφώσεις τελικών επιφανειών, δενδροφυτεύσεις, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και δημιουργία ζωνών πρασίνου, όπως και της προστασίας των υδάτων και της πανίδας, με τη δημιουργία κατάλληλων έργων υποδομής (λιμνών και υδροβιοτόπων).

Μια δέσμευση που υπηρετείται με συνέπεια καθώς κατά το διάστημα 2018-2020 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε κατά 61,9%, ενώ οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 47,6%. Μόνο το 2019, έγιναν περισσότερες από 100.000 δενδροφυτεύσεις σε ορυχεία, ανακυκλώθηκε το 55% του νερού στις πετρελαϊκές μονάδες, ενώ παράχθηκαν 259 GWh ενέργειας από ΑΠΕ.

Γιώργος Στάσσης: «Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της ΔΕΗ»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε σχετικά:

«Μέσω του µετασχηµατισµού και του νέου της στρατηγικού πλάνου, η ΔΕΗ έχει θέσει τα θεμέλια για μια ασφαλή και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση με την αναδιάταξη της παραγωγή της, τη μείωση των εκπομπών ρύπων, τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στο δίκτυό της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας ότι στρατηγική προτεραιότητα της επιχείρησης αποτελεί η ανάπτυξη ΑΠΕ μέσω οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών προκειμένου να φτάσει τα 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2023.

Σύμφωνα πάντα με τον CEO της ΔΕΗ, η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα επιφέρει μία αλλαγή στη συνολική εικόνα της δημόσιας επιχείρησης, καθώς οι ποσότητες CO2 που εκπέμπει θα πέσουν το 2024 σε περίπου 5 εκατ. τόνους από τα 20.000.000 τόνους του 2019.

«Ο ηγετικός ρόλος τής ΔΕΗ στον ενεργειακό τομέα επιτάσσει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, προς όφελος της χώρας, των καταναλωτών και φυσικά του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα