40 χρόνια συγκατοίκησης στην ευρωπαϊκή «πολυκατοικία»

Ο συλλογικός τόμος «Greece and the EU» επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση μερικές από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της ελληνικής συμμετοχής, πρώτα στην ΕΟΚ και μετά στην Ε.Ε.

Έναν συλλογικό τόμο αφιερωμένο στις τέσσερις δεκαετίες που η Ελλάδα «συνοικεί» στην ενωμένη ευρωπαϊκή «πολυκατοικία» κυκλοφόρησε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Wilfried Martens Centre for European Studies και το γραφείο του ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα.

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών καθώς και πολιτικών και υπό την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικού συντονιστή του Κέντρου Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, Αντώνη Κλάψη, το έργο που φέρει τον τίτλο «Greece and the EU» επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση μερικές από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της ελληνικής συμμετοχής, πρώτα στην ΕΟΚ και μετά στην Ε.Ε..

Ο καθηγητής Κλάψης κωδικοποιεί την πορεία της ελληνικής ένταξης και αναφέρεται σε σταθμούς της γαλανόλευκης ευρωπαϊκής πορείας, αναδεικνύοντας όπως άλλωστε όλοι οι συντελεστές της έκδοσης τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις αλλά και τα εμπόδια που χρειάστηκε να υπερπηδήσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό που χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, πάντως, ο επιμελητής του τόμου είναι ότι ενώ αρχικά δεν υπήρχε πολιτική ομοθυμία για την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το εγχώριο πολιτικό σύστημα αναγνώρισε τελικά στην πλειοψηφία του τα μεγάλα πλεονεκτήματά της. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που ακόμα και σήμερα στηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα