5 μήνες στην… ουρά για μία ακτινοθεραπεία!

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΑ

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στα ελληνικά νοσοκομεία δεν είναι καινούργιο, αλλά αντί η κατάσταση να καλυτερεύει μάλλον βαίνει προς το χειρότερο.

Αυτό δεν αποτελεί δημοσιογραφική εκτίμηση αλλά πραγματικό γεγονός που ξεσκεπάζει (και δεν είναι η πρώτη φορά…) ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Συγκεκριμένα, με σημερινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Πατούλης και ο γενικός γραμματέας Αλ. Βασιλείου, ο ΙΣΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη –όπως τη χαρακτηρίζει– κατάσταση, με τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, που θέτει σε κίνδυνο, την υγεία των ογκολογικών ασθενών.

Σύμφωνα πάντα με τον ΙΣΑ, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπερνά σταθερά τους δύο μήνες, ενώ σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τους 5 μήνες. Ειδικά για το τελευταίο, οι Αθηναίοι γιατροί επικαλούνται ενδεικτικά την περίπτωση 55χρονου ασθενούς –τα στοιχεία του οποίου έχουν στη διάθεσή τους–, για τον οποίο όπως λένε εκκρεμεί αίτημα για έναρξη ακτινοθεραπείας από τον περασμένο Ιανουάριο!

Πρόκειται για χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου.

Ωστόσο, οι καταγγελίες του ΙΣΑ δεν σταματούν εκεί. Στην ανακοίνωση του συλλόγου γίνεται λόγος για απαρχαιωμένα τεχνολογικά μηχανήματα που εξοπλίζουν τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα στις δημόσιες δομές και τα οποία υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των διεθνών δεδομένων, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα, αντιθέτως ως χώρα διαθέτουμε 37, με μόλις τα 24 από αυτά να είναι στον δημόσιο τομέα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επανέλαβε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η παραπάνω κατάσταση για τη ζωή των ασθενών, «με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα)».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της «για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση», προτρέποντας παράλληλα τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις δυσλειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας στο τηλέφωνο 213-01 17 372.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα