5 χρόνια φυλακή στον Άκη για ανακριβές πόθεν έσχες

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», που αφορά το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Επιπλέον, του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 210.000 ευρώ στον πρώην υπουργό, ενώ για πρώτη φορά -άγνωστο με ποιο σκεπτικό δεδομένης της καταδίκης του για τα εξοπλιστικά προγράμματα- αναγνωρίστηκε στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Στην εισήγησή της η εισαγγελέας της έδρας κ. Κατερίνα Πιστιόλη είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ζήτησε να μην του αναγνωριστεί και κανένα ελαφρυντικό.
«Η απόκρυψη του ακινήτου ήταν ηθελημένη, καθώς μεταξύ άλλων επηρέαζε σημαντικά την εικόνα της περιουσιακής δήλωσης. Θα έπρεπε εξάλλου να αιτιολογήσει την εξεύρεση του ποσού, σχετικού με το ακίνητο» υποστήριξε η εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι «η ιδιοκτησία του ακινήτου απεκρύβη, ακριβώς επειδή ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία υποχρεούτο να υποβάλει δήλωση, και θεώρησε ότι κανείς δεν θα ασχολείτο».
Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία τον πρώην υπουργό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή οκταετούς κάθειρξης, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, χρηματική ποινή περίπου 520.000 ευρώ, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.
Το δικαστήριο είχε διατάξει παράλληλα τη δέσμευση του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που αποτελεί και πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση, το οποίο και δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες, επειδή όπως είπε «δεν γνώριζε».
Το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχει κατασχεθεί, με βάση την απόφαση του Οκτωβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις μίζες από τα εξοπλιστικά, ενώ για τη δήμευσή του από το ελληνικό Δημόσιο απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε ότι σκοπίμως απέκρυψε την ιδιοκτησία του ακινήτου από το πόθεν έσχες.
«Είχα τη βαθιά πεποίθηση ότι έκανα το σωστό, για χρόνια υλοποιούσαμε την ίδια διαδικασία» τόνισε ο πρώην υπουργός. «Δεν είχα πρόθεση να διαπράξω αδίκημα. Πίστευα ότι έπρεπε να το δηλώσω τον επόμενο χρόνο, στο πόθεν έσχες μου, όπως και έκανα».
Ο ίδιος παραδέχθηκε την ευθύνη του ωστόσο απέδωσε «κακό χειρισμό» στην τότε νομικό του σύμβουλο και τη λογίστριά του, Φρόσω Λαμπροπούλου. Απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του, που «ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια της υπόθεσης», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη μια φορά στην «επικοινωνιακή καταιγίδα» που δέχθηκε το 2010, την οποία και θεωρεί υπαίτια για την «καταστροφική εικόνα» που δημιουργήθηκε σε βάρος του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα