“Φωτιά” οι νέες αντικειμενικές αξίες – Αυξήσεις ΕΝΦΙΑ για πολλούς, ελαφρύνσεις για λίγους

“Φωτιά” είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες, κάτι που φέρνει αυξήσεις ΕΝΦΙΑ για πολλούς με τις ελαφρύνσεις να είναι για λίγους. Οι αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρει «έκρηξη» επιβαρύνσεων στις λαϊκές περιοχές ενώ στις «ακριβές» περιοχές αναμένεται μείωση. Τον Απρίλη ωστόσο  αναμένεται να ξεκαθαρίσει που θα «κάτσει η μπίλια» (των νέων αντικειμενικών αξιών)

Με δεδομένο ότι μέσω του ΕΝΦΙΑ στα κρατικά ταμεία πρέπει να εισρεύσουν τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ οι νέες αξίες να αυξηθούν αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 – 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ένα ποσοστό 60% ή 6.070 ζώνες τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις, ενώ σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 περιοχές οι εισηγήσεις αφορούν σε μειώσεις.

Σε επίπεδο εισηγήσεων, μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν κυρίως για περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Αυξήσεις προκύπτουν σε περιοχές της Αττικής όπως τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός και το Αιγάλεω.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να κάνει δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν το ύψος των εσόδων που βεβαιώνονται από τον φόρο ακινήτων.

Η κ. Παπανάτσιου είπε πως δεν προκύπτουν ουσιαστικές μεταβολές, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί ενδεχομένως να μην χρειαστεί προσαρμογή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα