540 εκατ. ευρώ απλήρωτες οφειλές μέσα σε τρεις μήνες στα ασφαλιστικά Ταμεία

Αύξηση ρεκόρ σημείωσαν τα νέα χρέη από απλήρωτες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία το τελευταίο τρίμηνο του 2016  αφού έφτασαν στα 540 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις μήνες δημιουργούνται νέα χρέη άνω του μισού δισ ευρώ και τίθεται εν αμφιβόλω αν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές που εφαρμόζονται από φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που δημοσιοποποιεί ο Ελεύθερος Τύπος τα νέα χρέη από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές έφτασαν στα 540 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2016 ανεβάζοντας το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 17,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο οι οφειλές ήταν της τάξης των 16,9 δισ. ευρώ, ποσό που είχε προκύψει από την αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ των οφειλών σε σχέση με το β’ τρίμηνο.

Η αύξηση στα νέα χρέη είναι η μεγάλυτερη που έχει καταγραφεί και ενδεικτική της στάσης πληρωμών από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν βιβλία και «μπλοκάκια» και από επιχειρήσεις, που δεν άντεξαν τους φόρους και έβαλαν λουκέτο.

Η εκρηκτική αύξηση των νέων οφειλών στα Ταμεία συνοδεύεται και από τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των οφειλετών που είναι σε ρύθμιση. Στις 100 δόσεις που προέβλεπε ο νόμος 4321 του 2015 είναι μόλις 32.000 οφειλέτες, ενώ είχαν ενταχθεί πάνω από 200.000

Διαβάστε επίσης