Στην «εντατική» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας

Στην «εντατική» βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο “Ευαγγελισμός”. Οι πόροι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τη νοσηλευτική κίνηση στο νοσοκομείο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως σε ετήσια βάση εξετάζονται στα τακτικά ιατρεία 500.000 ασθενείς και στα εργαστήρια πραγματοποιούνται 8,5 εκατομμύρια εξετάσεις!

Όπως εξηγεί ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τα προηγούμενα χρόνια οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονταν περίπου στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά την αύξηση των αναγκών – σημειώνει – το ίδιο ποσό προβλέπεται και για το 2018. Η υποχρηματοδότηση καθιστά μόνιμο φαινόμενο τα προβλήματα έγκαιρης και επαρκούς προμήθειας αντιδραστηρίων, υγειο­νομικού υλικού, φαρμάκων και υλικών.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα πιο μικρά σε δαπάνη (λαβίδες, αντιδραστήρια, απλά χειρουργικά εργαλεία) μέχρι τα πιο δαπανηρά (καθετήρες, ορθοπεδικά υλικά, βηματοδότες, νευροδιεγέρτες). Ο κ. Σιώρας τονίζει πως το φαινόμενο εντάθηκε την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχα, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η νοσηρότητα του πληθυσμού.

Ελλείψεις

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως υπάρχει άμεση ανάγκη επιχορήγησης σε ένα νοσοκομείο που νοσηλεύει 60.000 ασθενείς και πραγματοποιούνται ετησίως πάνω από 12.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή (επίσημοι υπολογισμοί) είναι 2.100 ευρώ και – με αυτό το δεδομένο – μόνο για τους νοσηλευόμενους η επιχορήγηση θα έπρεπε να ξεπερνά τα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν προστεθούν οι ασθενείς που εξετάζονται στα τακτικά ιατρεία και οι πληρωμές επικουρικών, εργολαβικών και συμβασιούχων, το ποσό πρέπει να είναι πολλαπλάσιο.

Μόνο για τη νοσηλεία των ανασφαλίστων απαιτούνται ετησίως πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει γίνει καμία επιπλέον επιχορήγηση.

Συντήρηση

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, ο παλαιός εξοπλισμός του νοσοκομείου απαιτεί τεράστια ποσά για τη συντήρησή του, τα οποία ξεπερνούν συχνά και το κόστος αγοράς νέου.

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες αυξάνονται εξαιτίας μίας σειράς από εξειδικευμένες λειτουργίες:

Στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις νεφρών (30 το χρόνο), μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών (80 ετησίως), λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, 1.500 καρδιοχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές και ενδαγγειακές και νευροχειρουργικλές επεμβάσεις.

Την τελευταία διετία, πραγματοποιήθηκαν 60 εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών στον αγγειογράφο. Το κράτος και οι ασθενείς κέρδισαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, όπου πήγαιναν σχεδόν όλα τα ανευρύσματα.

Περίπου 1.500 υψηλού επιπέδου πράξεις στο εργαστήριο ηλεκτρο­φυσιολογίας (ablation, βηματοδότες, απινιδωτές, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες). Μόνο στη Β΄ Καρδιολογική γίνονται το 40% των πανελ­λαδικά διενεργούμενων θεραπειών αρρυθμιών (ablations) και η λίστα αναμονής ξεπερνά το τρίμηνο.

Αιμοδυναμικό εργαστήριο: Πάνω από 200 πρωτογενείς αγγειοπλαστικές τις πρώτες ώρες του οξέος εμφράγματος, 1.500 απλές στεφανιογραφίες και 700 με τοποθέτηση stents.

Στα εργαστήρια: Βιοχημικό, Παθολογοανατομικό, Μικροβιολογικό, Ανοσολογίας, Ιστοσυμβατότητας, Αιμοπαθολογοανατομικό, Κυττα­ρολογικό, παρά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό διενεργείται τεράστιο έργο. Εκτός από τις 8,5 εκ. εξετάσεις ετησίως για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς δέχονται συνεχώς δείγματα, όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο μειωμένος προϋπολογισμός προβλέπει 1,6 εκ. ευρώ για αντιδραστήρια συγκε­κριμένου εργαστηρίου, ποσό που επαρκεί για 6 μήνες.

Λειτουργούν 100 εξειδικευμένες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Εμφραγμάτων, Μεταμοσχεύσεων, Ανάνηψης, Λοιμώξεων). Είναι κατανοητό ότι η ασφαλής λειτουργία τους δεν απαιτεί μόνο μόνιμο προσωπικό (τεράστιες οι ελλείψεις) αλλά και εξοπλισμό (ο υπάρχων είναι κατά βάση απαρχαιωμένος) και υψηλού κόστους αναλώσιμα.

Οι Παθολογικές Κλινικές, οι Πνευμονολογικές, η Ενδοκρινολογική η Ογκολογική η Ρευματολογική, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αποκτήσουν έναν δικό τους καρδιο­γράφο, έναν απινιδωτή, ένα monitor, μια αντλία χορηγήσεως υγρών.

Μετατρέπουν συχνά κοινές κλίνες σε ΜΕΘ λόγω υπερπληρότητας των κλινών Εντατικής, και στον “Ευαγγελισμό” και στο Λεκανοπέδιο.

Η Ψυχιατρική κλινική, με τις 20 οργανικές κλίνες και τα 25 ράντζα στο διάδρομο έχει θρηνήσει και θύματα από τις κακές συνθήκες νοσηλείας , αλλά και άδικη καταδίκη νοσηλευτή που πλήρωσε ευθύνη της πολιτείας.

Ένας παλαιάς τεχνολογίας μαγνητικός τομογράφος, ένας παμπά­λαιος αξονικός και ένας αξονικός πενταετίας, αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και μόνο τους νοσηλευόμενους. Έτσι,
υπάρχουν δεκάωρα αναμονής μέχρι να γίνει η αξονική, πολυήμερη αναβολή μαγνητικής ή αξονικής για τους νοσηλευόμενους, με συνέπεια παράταση νοσηλείας ή παρα­πομπή σε
ιδιωτικά εργαστήρια.

Η αιμοδοσία λόγω έλλειψης προσωπικού έχει μειώσει εδώ και λίγα χρόνια τις βάρδιες για αιμοδότες από 11 σε 6! Αναμένει εδώ και 2 χρόνια να μετεγκατασταθεί σε ανθρώπινο χώρο.
Η Νεφρολογική κλινική, με δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού και παλαιότητας μηχανημάτων (μηχανήματα αιμοκάθαρσης από το 1984).

Οι Χειρουργικές κλινικές, η ΩΡΛ, οι Ορθοπεδικές, η Γναθοχειρουργική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η Πλαστική χειρουργική, οι Καρδιο – Θωρακο – Αγγειοχειρουργική, αναμένουν εναγωνίως τη λειτουργία των 9 κλειστών χειρουργικών αιθουσών και της νέας μονάδας .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα