58 «ελιές», ένα «Ποτάμι» και μια Κεντροαριστερά που την παίρνει το ποτάμι

Επιμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι η «Ελιά» είναι πλέον γεγονός. Την ίδια ώρα όμως η Κεντροαριστερά έχει μετατραπεί σε ολόκληρο… λιοστάσι, προκαλώντας σύγχυση σε ψηφοφόρους, αλλά και στους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τον Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι» του που προσπαθεί να βρει θάλασσα. Άντε, μια… λίμνη!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τι προσπαθεί άραγε να κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης; Σε ένα μακροσκελές κείμενο επεχείρησε να δώσει κάποια σημεία, που όμως χάθηκαν μέσα στις γενικότητες και τη φλυαρία. Οπότε, όσοι ενδιαφέρονται, αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Τρίτη που θα μάθουμε και πρόσωπα. Τότε τα συμπεράσματα θα είναι πιο ασφαλή.

Επί της ουσίας όμως η συγκυρία κατά την οποία ο γνωστός δημοσιογράφος αποφάσισε να υιοθετήσει έναν νέο ρόλο ο οποίος είναι του μάνατζερ και όχι του πολιτικού –σημείωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος– προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Αν σε αυτό προστεθεί πως είχε προταθεί από τον Νίκο Μπίστη ως υποψήφιος από πλευράς των «58» στο ευρωψηφοδέλτιο, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η κίνηση που έγινε ρεύμα, από μέρες σχεδίαζε την απόσυρσή της από την προσπάθεια της Κεντροαριστεράς. Τόσες μέρες –από την ανακοίνωση της εκλογής μέσω σταυροδοσίας– που ήταν αρκετές για να προετοιμαστεί ένα διάδοχο σχήμα το οποίο θα είχε όλα εκείνα που λείπουν από τους «58»: την αναγνωρισιμότητα και τη διείσδυση προς το κέντρο και προς τα αριστερά. Είναι όμως αυτός όντως ο Στ. Θεοδωράκης;

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του, συνάδελφοι και φίλοι του εξομολογούνται τώρα πως ο γνωστός δημοσιογράφος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση από τις αρχές του φθινοπώρου. Είχε, λέγεται, περιγράψει και αρκετά από αυτά που τώρα ανακοινώθηκαν, όπως τον τρόπο χρηματοδότησης. Αντιγράφοντας το σύστημα συνεισφοράς που πρώτος προώθησε ο Μπάρακ Ομπάμα. Και εδώ δημιουργείται ένα ακόμα θέμα: αν ο «λαός» δεν τον ακολουθήσει, θα αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης ή θα αποσυρθεί;

Ακόμα και η επίθεση που δέχθηκε από τον διευθυντή του ΒΗΜΑτος Αντώνη Καρακούση, μέσω ενός άρθρου με τίτλο «Η Σούπα του Σταύρου», προκαλεί ερωτήματα με δεδομένη τη σχέση του δημοσιογράφου με το συγκρότημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για… ξεκάρφωμα. Αν είναι έτσι, θα αποκαλυφθεί σύντομα.

Η επόμενη μέρα

Εν αναμονή της Τρίτης, οι λοιποί «εραστές» της Κεντροαριστεράς αναζητούν βηματισμό. Από τους αισιόδοξους ο Ανδρέας Λοβέρδος, που θεωρεί πως «η συγκρότηση της ΕΛΙΑΣ είναι πια μια πραγματικότητα. Έγινε προσκλητήριο από όλους όσους συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο εγχείρημα, για την συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου. Εκεί θα έχουμε το όνομα του σχήματος, το σύμβολό της, την πολιτική διακήρυξη και τις θέσεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Τις επόμενες μέρες μετά τη συνδιάσκεψη θα συγκροτηθεί το ευρωψηφοδέλτιο και η συνέχεια μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι δεδομένη, το σχήμα θα συνεχίσει. Η Κεντροαριστερά είναι μεγάλη, η δημοκρατική παράταξη είναι ένα πάρα πολύ μεγάλος χώρος πολιτικός, αλλά βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την κρίση αβοήθητη, όταν όλοι οι άλλοι δημαγωγούσαν. Η παρακμή όμως είναι μια κατάσταση τώρα δεν είναι οριστική. Η Δημοκρατική Παράταξη έχει ιστορία έχει περάσει από πολλά στάδια. Έχει περάσει στιγμές δόξας αλλά και στιγμές συντριβής. Πιστεύουμε ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα χρειάζεται μια δύναμη λογικής, μια δύναμη σοσιαλδημοκρατίας, μια δύναμη η οποία δεν θα δημαγωγεί και θα κρατάει χαμηλούς τόνους τις εποχές όπου ο διχασμός δεν είναι πολύ μακριά με αυτά που ακούγονται και λέγονται. Δυνάμεις που να μιλούν με μια μετριοπάθεια και με τη φωνή των πράξεων και της λογικής πρέπει να είναι παρούσες και για αυτό σε αυτή ακριβώς τη στιγμή συγκροτούμε τη νέα μορφή της κεντροαριστεράς».

Αισιόδοξος και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος υπό τη σκέπη της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να συγκεντρώσει τους… αδέσποτους του χώρου, οι οποίοι δεν θα διεκδικήσουν και την αναγραφή του φορέα τους στον τίτλο του εγχειρήματος.

Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάλι, δηλώνουν ρεαλιστές. Συνομιλητές τής «Α» δεν εντυπωσιάζονται από τις εξαγγελίες και τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την απόσυρση των «58». «Ήθελαν τα πάντα όλα με τον δικό τους τρόπο. Στόχευαν στην καρέκλα εκ του ασφαλούς και όταν αποφασίστηκε η σταυροδοσία έδειξαν πως δεν μπορούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Στη συνέχεια έθεσαν και το θέμα του ονόματος. Θα μπορούσαμε και εμείς όπως η ΔΗΜΑΡ να διεκδικήσουμε ψηφοδέλτιο με τον τίτλο του ΠΑΣΟΚ και κάποια διευκρίνιση. Δεχθήκαμε όμως να μη γίνει αυτό και απλά να μπουν οι διακριτικοί τίτλοι όλων των συμμετεχόντων κάτω από τον γενικό τίτλο. Ούτε αυτό άρεσε», εξηγούν.

Και η επόμενη μέρα; «Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Βλέπουμε ήδη πως μια ομάδα των “58” οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη, η οποία μάλιστα υποχρέωσε και στις πρώτες αποχωρήσεις από την κίνηση», σημειώνεται αναφερόμενοι στην περίπτωση του Ν. Χριστοδουλάκη. «Το πιθανότερο είναι κάποιοι να επιμείνουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεδομένα θα έχουμε μετά τις 8 Μαρτίου. Εμείς πάντως προχωράμε».

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Στ. Θεοδωράκη, οι συνομιλητές της «Α» εκτιμούν πως δεν είναι προέκταση των «58».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα