5μηνη παράταση στους υπουργούς που… κουτσαίνουν

Ένα από τα αγαπημένα σενάρια των πολιτικών συντακτών είναι οι κυβερνητικές αλλαγές στην προ ΔΕΘ εποχή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με αφορμή την επίσκεψη του εκάστοτε πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν γραφτεί από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα εκατοντάδες αναλύσεις για τη σημασία που έχει για την κάθε κυβέρνηση το να ξεκινήσει με ανανεωμένο σχήμα το νέο οικονομικό έτος. Διότι η ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σηματοδοτεί την οικονομική πολιτική του επόμενου χρόνου.

Τις περισσότερες φορές οι πρωθυπουργοί δεν έκαναν αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ, οπότε και οι αναλύσεις ως άχρηστες κατέληγαν στη χοάνη της ιστορίας. Πόσω μάλλον φέτος, όπου η κατάσταση παγκοσμίως σε τίποτα δεν θυμίζει την κανονικότητα. Για να κατανοήσετε τη διαφορά, ακόμη και η τιμώμενη χώρα για την 85η ΔΕΘ, η Γαλλία, δήλωσε αδυναμία στο να κινητοποιήσει γαλλικές επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Οπότε, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένουμε και ανασχηματισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και κάποια οικονομικά μέτρα, ή όπως αναγγέλλονταν στην προ μνημονίων εποχή πως «ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το πουγκί του», αναμένοντας τις παροχές που θα ανακοινώνονταν στην εναρκτήρια ομιλία της ΔΕΘ. Φέτος τα πράγματα, όπως είπαμε, είναι διαφορετικά.

 Ο οδικός χάρτης της ανάκαμψης

Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις όποιες παροχές, αλλά και τα διαρθρωτικά μέτρα τα έχει ήδη ανακοινώσει. Οπότε, τι θα κάνει στη ΔΕΘ; Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τονώσει την αυτοπεποίθηση των πολιτών, θα τονίσει ότι η Ελλάδα κινείται βάσει του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και θα αναδείξει τον οδικό χάρτη προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να κρατήσει αυτό που λέμε έναν άσσο στο μανίκι για την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ακόμη και η απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού θα γνωστοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου. Εκεί κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρξει εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ήδη έχουν κατατεθεί υπομνήματα από την ΤτΕ, τον ΙΟΒΕ, από άλλους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και οι προτάσεις της 5μελούς επιτροπής εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και του ΚΕΠΕ.

Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας είναι τρία. Και θα καταλήξουν πιθανότατα αύριο Κυριακή που θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κωστή Χατζηδάκη. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα (λόγω της ύφεσης στην οποία περιήλθε πέρυσι η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας), δηλαδή στα 650 ευρώ (μικτά), όπως είχε, δηλαδή, διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και εναλλακτική, αλλά με λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης. Αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπει μία μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 1% με 2% από την 1η Αυγούστου του 2021.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μεν τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο υφιστάμενο επίπεδο, αλλά την αύξησή του (κατά 1%-2%), αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί η αγορά καταμεσής της θερινής περιόδου, ειδικά καθώς επανέρχεται η οικονομική αβεβαιότητα λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δ» του κορωνοϊού. Τέλος, το τρίτο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες και τη μετέπειτα αύξηση κατ’ ελάχιστον κατά 1%-2%.

Επίσης μέχρι τη ΔΕΘ θα έχει κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό για την επικουρική ασφάλιση, οπότε ελάχιστα θα είναι αυτά που θα έχουν μείνει να ανακοινωθούν. Εξάλλου, στο τέλος του Ιουλίου αναμένονται να εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Πολλοί είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. που αγωνιούν να πάρουν θέση στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου

 Η ίδια ομάδα

Από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί νομοθετικά όλα αυτά που ζήτησε, ο πρωθυπουργός δεν έχει και λόγο να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου και ο ίδιος δεν φημίζεται ως άνθρωπος που του αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές. Όπως για παράδειγμα έκανε ο στο παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ακόμη και όταν δεν υπήρχε κάποιος λόγος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, «ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει να συνεχίσει με το ίδιο σχήμα μέχρι το τέλος του έτους, όπου θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον τελευταίο ανασχηματισμό, οπότε θα υπάρχει ασφαλής περίοδος για να κριθούν όλοι». Πρόσφατα ο πρωθυπουργός έλεγε πως «το τωρινό σχήμα λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδίδει καλύτερα από το προηγούμενο». Σίγουρα δεν είναι όλα ιδανικά και ας μη λησμονούμε ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Όμως, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «με τη συνδρομή της εποπτείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παρεμβαίνει όταν παρατηρούνται αρρυθμίες ή ολιγωρίες, η εικόνα της σημερινής κυβέρνησης είναι σε γενικές γραμμές, αρκετά καλή».

Εξάλλου, αυτή η εκτίμηση του πρωθυπουργού φαίνεται και στις εξειδικευμένες δημοσκοπήσεις που γίνονται με τα λεγόμενα focus groups. Από τις τελευταίες προκύπτει ότι οι πολίτες αφενός μεν εμπιστεύονται πλειοψηφικά την κυβέρνηση, αφετέρου δε ότι στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση που να αμφισβητεί την πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη. Επίσης η πρόοδος, η οποία έχει αρχίσει να συντελείται σε μεγάλα έργα που ήταν βαλτωμένα και χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, εν μέσω πανδημίας, για να ξεμπλοκάρουν και να μπουν στη φάση της υλοποίησης, είναι ορατή.

Υπό αυτές τις ευοίωνες, όπως χαρακτηρίζονται από αξιωματούχους του Μεγάρου Μαξίμου, συνθήκες, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διαταράξει τις υφιστάμενες συνθήκες προχωρώντας σύντομα σε έναν ανασχηματισμό. Αντιθέτως, στις προθέσεις του είναι να δώσει χρόνο στους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς δουλειάς και να προωθήσουν το δυνατόν συντομότερο τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εκκρεμότητα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα